ODS nasadí do voleb disidenta „Čuňase“ Stárka. Ten se bojí o osobní svobody

Kandidát ODS do Senátu František Stárek

Kandidát ODS do Senátu František Stárek Zdroj: CTK

Řady kandidátů z řad bílých plášťů, učitelů či bývalých sportovců do doplňovacích senátních voleb rozšíří svérázná postava protikomunistického aktivisty a publicisty Františka „Čuňase“ Stárka. O hlasy voličů bude usilovat v barvách ODS v senátním obvodu v Praze 6 a 17. Ze známých disidentů byl v minulosti poslancem za Stranu zelených undergroundový písničkář Svatopluk Karásek.

Stárek se rozhodl kandidovat kvůli aktuální společenské a politické situaci. „Osobní svobody jedinců jsou v největším ohrožení za posledních pětadvacet let a situace se je stále horší. Vstup oligarchů do politiky ve spojení s levičáckou představou ‚moudrého‘ státu vytváří smrtící koktejl pro demokracii a v důsledku i pro svobodu samotnou,“ říká Stárek.

Stárek zasvětil svůj život boji za demokracii a svobodu. Pracuje jako badatel v Ústavu pro studium totalitních režimů na projektech týkajících se českého undergroundu. V době totality byl za své demokratické postoje odsouzený celkem na pět let odnětí svobody. Byl signatářem Charty 77, šéfredaktorem a vydavatelem undergroundového časopisu Vokno. Po revoluci nastoupil ke kontrarozvědce, dnešní Bezpečnostní informační službě.

Obohacení klubu

„Pro Františka ‚Čuňase‘ Stárka byly svoboda a demokracie vždy důležité. Stejně tak i pro ODS. Jsem rád, že za nás jako nestraník kandiduje do Senátu. Je to jen další důkaz toho, že ODS dnes oslovuje výrazné osobnosti, kterým záleží na tom, kam naše země směřuje. Věřím, že František Stárek uspěje a od podzimu bude obohacením našeho senátního klubu,“ dodává šéf občanských demokratů Petr Fiala.

Stárek se opírá o podporu členů místních sdružení ODS na Praze 6 a 17, kteří jej sami zvolili v přímé volbě. Podporu mu vyjádřilo také celopražské vedení strany.

„František Stárek bojoval za demokracii již za minulého režimu, kdy za své názory strávil několik let ve vězení. Svou víru v demokracii potvrdil i po revoluci, když dlouhá léta pracoval pro nově vzniklou kontrarozvědku. Jsem hrdý na to, že za ODS v Praze kandiduje undergroundová legenda,“ uvedl Filip Humplík, předseda pražské ODS.