ODS: Sobotka na summitu nehájil české hájmy

Bohuslav Sobotka na summitu Evropské rady

Bohuslav Sobotka na summitu Evropské rady Zdroj: CTK

Výsledky summitu EU, který v noci skončil v Bruselu, se některým pravicovým stranám nelíbí, kritizují především postup premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Občanští demokraté tvrdí, že Sobotka promeškal příležitost podpořit reformní návrhy britské strany. Podle Svobodných Sobotka při prosazování českých zájmů zcela selhal. Naproti tomu TOP 09 oceňuje, že EU se dokázala dohodnout.

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se v pátek večer po měsících jednání zavázali nově upravit postavení Británie v EU. Britský premiér David Cameron tak má v ruce dokument, který mu umožní před nadcházejícím referendem o setrvání Británie v evropském bloku prosazovat, aby ostrovní království v reformované unii zůstalo.

Při jednání s Británií premiér Sobotka promeškal příležitost jasně podpořit Cameronovy reformní návrhy a osvojit si ty z nich, které by byly přínosem i pro ČR

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v reakci připomněl, že prezident Miloš Zeman se již dříve vyslovil pro setrvání Británie v EU, a to při příležitosti nedávného setkání s premiérem Cameronem. „Pokud jde o pana premiéra, není žádný věcný důvod k hodnocení,“ dodal k postupu předsedy české vlády na summitu.

Europoslanec ODS Jan Zahradil v souvislosti s tím, že politici na summitu jednali i o migrační krizi, uvedl že místo ochrany hranic před migrační vlnou se řešení migrační krize přelilo do „krátkozraké politiky vzájemného vydírání, ústupků a podplácení mezi státy EU.“ „Při jednání s Británií premiér Sobotka promeškal příležitost jasně podpořit Cameronovy reformní návrhy a osvojit si ty z nich, které by byly přínosem i pro ČR,“ tvrdí Zahradil. Místo toho se podle něj český premiér „soustředil na tahanice o sociální přídavky, což je nedůstojné a v současné situaci v EU druhořadé“. Česká vláda tak „opět nepřekročila svůj stín“, dodal europoslanec ODS.

Unie se umí dohodnout

Podle místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška ale unie jasně ukázala, že se umí dohodnout a že jí na setrvání Británie v EU záleží. „Je teď otázkou, jestli tento kompromis bude britskému premiérovi stačit na to, aby přesvědčil voliče v referendu, aby hlasovali pro setrvání v EU,“ uvedl. „Setrvání Británie v EU je pro nás klíčové,“ zdůraznil.

„Británie nezískala nic konkrétního a premiér Sobotka selhal při prosazení zájmů České republiky,“ uvedli Svobodní. Podle jejich předsedy a evropského poslance Petra Macha je výsledkem jednání jedno velké nic. „Nedovedu si představit, že by Britové v referendu souhlasili s dalším členstvím, když premiér Cameron nepřiváží žádný výsledek,“ uvedl v tiskové zprávě Mach. „Premiér Sobotka nebyl schopen prosadit do odstavce o euru ani respekt k tomu, že také Česká republika si o euru chce rozhodnout sama,“ připojil se místopředseda Svobodných František Matějka.

Analytik Komerční banky Miroslav Frayer řekl, že dohoda s Británií, které bylo v pátek dosaženo, sníží riziko takzvaného brexitu (vystoupení Británie z EU), o kterém trhy v poslední době spekulovaly. Odchod Velké Británie z EU by podle Frayera mohl mít v budoucí dekádě dopad na hospodaření Evropy i ostrovního království v podobě ztráty půl až jednoho procentního bodu HDP. V souvislosti s větší šancí na setrvání Británie v unii by rovněž mohla přestat oslabovat libra a podobně i akcie britských společností, míní analytik.