ODS uspořádá kongres až v lednu. Vedení strany rezignuje

Bohuslav Svoboda a Martin Kuba

Bohuslav Svoboda a Martin Kuba Zdroj: ctk

Místopředsedové ODS a členové výkonné rady strany v souvislosti s těžkou porážkou ve sněmovních volbách rezignují na své funkce. Učiní tak k datu konání kongresu strany, který bude až v lednu. Na šéfku strany bude kandidovat místopředsedkyně Miroslava Němcová.

Kongres, na němž má být vybráno nové vedení strany, se uskuteční 17. nebo 25. ledna příštího roku. Občanští demokraté by si na něm měli zvolit nového předsedu. Tento post je neobsazený od letní rezignace expremiéra Petra Nečase. Místopředseda ODS Martin Kuba jako úřadující šéf strany se do Sněmovny nedostal.

„Já jsem výkonné radě oznámila, že jsem ochotna, připravena a hlavně chci kandidovat na pozici předsedkyně ODS a na žádnou jinou pozici kandidovat nebudu,“ řekla Němcová. Ta vedla do sněmovních voleb občanské demokraty v Praze, získala nejvíce preferenčních hlasů.

Občanští demokraté, dříve nejsilnější vládní strana, skončili ve volbách až pátí a pravděpodobně budou v opozici. Místo 53 poslanců z roku 2010 jich nyní budou mít jen 16.