Olomoucká kauza: obvinění policisté skončí ve službě až vyjdou z vazby

Karel Kadlec

Karel Kadlec Zdroj: ctk

Obvinění policisté z Olomouckého kraje zřejmě budou postaveni mimo službu po propuštění z vazby. Další opatření by zatím nebyla adekvátní, řekl náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube. V korupční kauze byl obviněn náměstek ředitele olomoucké krajské policie Karel Kadlec a šéf tamní hospodářské kriminálky Radek Petrůj, mezi další obviněné patří vlivný podnikatel a blízký přítel Ivana Langra Ivan Kyselý a krajský hejtman Jiří Rozbořil z ČSSD.

Za údajné ovlivňování kauz jim hrozí až deset let vězení. V souvislosti s případem už ve své funkci skončil ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Milan Pospíšek, zajímají se o něj kriminalisté. Pospíšek proto požádal o propuštění ze služebního poměru.

Ze stejného důvodu požádal náměstek ředitele protikorupční policie Jiří Jach o přemístění k jinému policejnímu útvaru. Oběma žádostem bylo vyhověno, řekl náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube, aniž uvedl jména obou policistů. V případě Pospíška Laube pouze doplnil, že o propuštění požádal policista, který spadá do jeho kompetencí. „Na základě zvážení všech okolností jsem jeho žádosti vyhověl,“ uvedl Laube. Stejně hovořil i o přeložení Jacha.

Čtěte komentář Bohumila Pečinky:

O obou vysoce postavených policistech média v minulých dnech informovala, že se o ně zajímali detektivové v rámci olomoucké kauzy, která se týká údajné korupce, ovlivňování některých kauz a úniků informací ze spisů. Podle detektivů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu to negativně ovlivňovalo vyšetřování některých případů.

O personálních změnách na vysokých policejních postech již byl informován ministr vnitra Milan Chovanec. „Nelze vyloučit, že to má souvislost se zásahem v Olomouci, pan Pospíšek byl médii zmiňován. Rozhodl se takto po debatě na policejním prezidiu a já to vítám,“ řekl Chovanec novinářům v Norimberku. Přeložení Jacha později potvrdil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Podle něj se rozhodl změnit útvar, aby zachoval dobré jméno protikorupční policie, jelikož jej média dávají do souvislosti s kauzou.

Pospíšek byl šéfem oddělení tzv. obecné kriminality poslední tři roky. Předtím byl šéfem policie i kriminalistů na Šumpersku, řadu let působil na oddělení hospodářské kriminality. Jach v minulosti pracoval jako vyšetřovatel hospodářské kriminality v Ostravě. Od roku 2004 působil jako vedoucí ostravské expozitury Útvaru odhalování nelegálních výnosů a daňové kriminality. Na Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality pracuje od roku 2007. V roce 2011 se stal vedoucím expozitury v Ostravě.

Milan PospíšekMilan Pospíšek|ctkředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Milan Pospíšek

Obvinění policisté Kadlec a Petrůj zatím nebudou postaveni mimo službu, protože jsou ve vazbě. „Vzhledem k tomu, že jsou stíháni vazebně, jsou další opatření podle zákona o služebním poměru neadekvátní,“ řekl Laube. Jejich postavení mimo službu se podle něj dá očekávat, až budou z vazby propuštěni.

Vedení olomoucké krajské policie kauzu zatím nekomentovalo. „V současné době čekáme na doručení sdělení obvinění,“ uvedl krajský policejní mluvčí Josef Bednařík.

Náměstka Kadlece současný olomoucký policejní šéf „zdědil“ po svém předchůdci Jaroslavu Skříčilovi, který loni na vlastní žádost odešel z funkce i od policie. Dlouholetý šéf policie odešel v době, kdy jeho sbor čelil vleklým problémům, kterými se zabývala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), policejní ombudsmanka i sněmovní komise pro kontrolu činnosti GIBS. Problémy se týkaly zejména jeho náměstka Karla Kadlece, na kterého si stěžovali podřízení. Kadlec svou pozici ustál a náměstkem zůstal i po změně ředitele.

Druhý z obviněných olomouckých policistů, šéf odboru hospodářské kriminality Radek Petrůj, je na tomto místě podle informací ČTK od loňského roku. Vystřídal zde předchozího vedoucího odboru Petra Hanáka. Společně s řadou dalších zkušených kriminalistů od olomoucké policie odešel v době, kdy se napětí uvnitř sboru řešilo.

Žalovaní budou žalobci a žalobci budou žalováni, prohlásil Langer a sám uvízl v síti