Olympijský výbor se dočká finanční vzpruhy od loterijních firem

Sázková kancelář Fortuna

Sázková kancelář Fortuna Zdroj: Rasch Jan/Euro

Sportovcům se začíná rýsovat naděje, že i v budoucích letech dostanou stovky milionů korun na výchovu nových Sáblíkových, Jágrů či Moravců. Největší tuzemské sázkové kanceláře Tipsport, Fortuna či Chance vážně zvažují, že využijí ustanovení loňské novely loterijního zákona a Českému olympijskému výboru pošlou letos jako dar až čtvrtinu z povinné dvacetiprocentní loterijní daně. Vyplývá to z vyjádření sázkových firem pro deník E15.

„Obecně variantu, kdy peníze z kurzového sázení půjdou přímo do sportu, vnímáme jako správnou,“ uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Na nedostatečné financování sportovci upozorňují již od pádu staré Sazky vlastněné právě sportovními svazy, která i přes letitý monopol na číselné loterie v roce 2011 zkrachovala. Důvodem byly potíže při splácení dluhopisů vydaných pro financování pražské O2 areny.

Sazka v nejlepších dobách posílala sportovcům až miliardu ročně. Příspěvky ale postupně klesaly s narůstající povinností splácet dluhopisy. Naposledy stará Sazka přispěla v roce 2010, a to částkou ani ne čtvrt miliardy korun.

Sazka obnovila přísun peněz

Peníze z loterijní daně již slíbil letos poslat sportovcům nástupce zkrachovalé loterijní firmy, společnost Sazka sázková kancelář vlastněná KKCG. Částka by měla přesáhnout 200 milionů, první padesátimilionovou splátku odešle nová Sazka v dubnu.

„Jsme v jednání i s dalšími společnostmi, s některými se blížíme k dohodě. Českému sportu by to přineslo další stovky milionů korun ročně,“ řekl mluvčí Českého olympijského výboru Alexandr Kliment. Výbor již dříve deklaroval, že peníze z loterijní daně poputují zejména na mládežnický sport.

„Sázkové a loterijní společnosti neuzavírají marketingová partnerství s Českým olympijským výborem, ale poskytují dar na podporu mládežnického sportu. Stanovili jsme proto základní principy a záleží na sázkových kancelářích, zda se s nimi ztotožní,“ podotkl mluvčí výboru.

Chtějí se zalíbit státu

Podle některých názorů je ale důvodem úvah o podpoře mládežnického sportu ze strany sázkových kanceláří snaha udělat nyní dobrý dojem na stát. Ministerstvo financí chystá od loňského podzimu novelu loterijního zákona.

Novela by měla zmírnit podmínky pro působení sázkových on-line kanceláří, které v Česku provozují sázkové servery v češtině provozované na základě licencí z jiných členských zemí Evropské unie. Pro tuzemské firmy jsou přitom nevítanou konkurencí.

Otázkou tak nadále zůstává, zda by tuzemské loterijní firmy podpořily českou sportovní mládež jednorázově, nebo i v dalších letech. „Informaci o tom, zda se rozhodnutí váže pouze k daňové zátěži roku 2013, nebo má mít dlouhodobější charakter, budu moci sdělit, až se rozhodneme,“ uvedl mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek.