Policejní dokument: Nagyová tlačila na Nečase, aby se rozvedl

Policisté přivádějí 14. června zadrženou nejbližší spolupracovnici premiéra Petra Nečase Janu Nagyovou na policejní služebnu v ostravské Masné ulici. Ostravský okresní soud rozhodne o vazbě.

Policisté přivádějí 14. června zadrženou nejbližší spolupracovnici premiéra Petra Nečase Janu Nagyovou na policejní služebnu v ostravské Masné ulici. Ostravský okresní soud rozhodne o vazbě. Zdroj: CTK

Týdeníku Euro a serveru E15.cz se podařilo z policejních zdrojů získat dokument o zahájení trestního stíhání. V něm se lze mj. dočíst, že pravá ruka premiéra Nečase, Jana Nagyová, na premiéra tlačila, aby se rozvedl. K tomu podle vyšetřovatelů využila nezákonného sledování osob z premiérova okolí. Hantýrku odposlechových kauz Nagyová obohatila o psí terminologii - o objektech sledování hovořila jako o „psech“ či „žrádle pro psy“.

Z dokumentu je patrné, jak celá kauza vznikla, a že je její vyšetřování postaveno na odposleších telefonů. Nagyová řešila sledování manželky premiéra a svých dvou podřízených. Z textů je patrný i charakter jejího vztahu k premiéru Petru Nečasovi.

Nagyová si podle policie sledování Radky Nečasové a dalších osob objednala u Vojenského zpravodajství z osobních pohnutek, tvrdí policie. Měla se dopustit trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a podplácení. Hrozí jí až 5 let vězení.

Policie ze sledování premiérovy ženy dále viní bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, jeho nástupce Milana Kovandu a dalšího příslušníka Vojenského zpravodajství Jana Pohůnka. Páleníka obvinili ze zneužití pravomoci, muž vinu odmítá. Podle jeho advokáta Tomáše Sokola z usnesení o zahájení trestního stíhání také vyplývá, že se činu dopustil koncem roku 2012.

Podle odposlechů hovorů Nagyové s Nečasem Nagyová na premiéra tlačila, aby se s manželkou rozvedl. „Za motiv jednání je považována snaha Nagyové zabránit spekulacím novinářů o jejím vztahu s premiérem, k čemuž mohlo přispět zjištění, že řidič Nagyové Jiří Pertl často se služebním vozidlem přijíždí k budově Úřadu vlády (Hrzánskému paláci), momentálnímu bydlišti předsedy vlády, a dále zabránit spekulacím o majetkových poměrech Jany Nagyové,“ uvádí policie v dokumentu.

Jana NagyováJana Nagyová|ctk

Pošleme jim "žrádlo pro psy"

Z obsahu telefonických hovorů a SMS Nagyové vyplývá, že aktéři komunikaci vedli v „konspiračním“ duchu, kdy používali termíny jako „pejsci“, „žrádlo pro psy“, „venčení psů“ apod. Například v jednom z hovorů Nagyová informuje šéfa úřadu vlády Lubomíra Poula o rozhovoru s Kovandou a jeho požadavku na obrazový materiál. „Z kontextu hovorů je zřejmé, že ‘žrádlem pro psy‘ jsou míněni Jiří Pertl (řidič Úřadu vlády) a Alena Hegerová (zaměstnankyně Úřadu vlády) a obrázky ‘žrádla pro psy‘ jejich fotografie,” uvádějí ve spisu vyšetřovatelé.

Nečas v úterý oznámil, že se po více než 25 letech trvání manželství rozvádí s manželkou Radkou.

Zahájení trestního stíhání proti Janě Nagyové a dalším v kauze nelegálních odposlechů. by E15online

K Nagyové policii navedlo sledování pražských kmotrů

K odhalení údajné trestné činnosti kolem šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové se policisté dostali při prošetřování podezření na údajnou organizovanou zločinnou skupinu složenou z lobbistů Romana Janouška, Tomáše Hrdličky či Iva Rittiga a prověřování jednání tehdejšího náměstka pražského vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka, kterého policie podezírala ze zneužití pravomoci.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zahájil trestní řízení 6. ledna 2012. Grygárka „společně s dalšími úředními osobami“ podezíral ze zneužití pravomoci, které mělo spočívat v úmyslném nesplnění jeho pracovní povinnosti. Zároveň prověřoval podezření z trestného činu sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky a legalizace výnosů z trestné činnosti, kterých se měli dopustit Janoušek, Hrdlička, Rittig, Jiří Toman a další osoby jako organizovaná zločinecká skupina.

Na konci listopadu policisté úkony trestního řízení rozšířili. Při prověřování těchto podezření totiž údajně zjistili, že premiérova spolupracovnice Nagyová iniciovala protiprávní sledování jeho manželky a následně toto sledování usměrňovala.

Kauzu od samého počátku dozorovalo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, kam věc z Prahy přesunulo Nevyšší státní zastupitelství právě kvůli tomu, že pražského žalobce Grygárka policie podezírala z trestné činnosti. Při čtvrteční razii policisté podle informací ČTK zasahovali právě i u Grygárka.

Více informací se dočtete v pondělním vydání týdeníku Euro.