ONLINE: Nagyová a pět dalších ve vazbě; Nečas se omluvil, vláda přežívá

Policisté odvážejí od soudu v Ostravě do vazby bývalého ministra zemědělství Ivana Fuksu

Policisté odvážejí od soudu v Ostravě do vazby bývalého ministra zemědělství Ivana Fuksu Zdroj: ctk

Ostravský soud dnes poslal do vazby šest obviněných v kauzách kolem Jany Nagyové, nejbližší spolupracovnice premiéra Petra Nečase (ODS). Jediným ze sedmi obviněných, na koho vazbu neuvalil, se stal šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda, který se přiznal. Za skandál s nezákonným sledováním se dnes Nečas omluvil. Vzdát moci se ale odmítá, přestože jej k tomu nadále vyzývá opozice.

Vedle Nagyové, která je podle vyšetřovatelů spojnicí ve dvojici případů, skončili dnes ve vazbě i bývalý šéf poslanců ODS Petr Tluchoř, bývalý ministr zemědělství za ODS Ivan Fuksa a jeho někdejší náměstek Roman Boček, kteří čelí obvinění z politické korupce.

O dalším obviněném - bývalém poslanci ODS Marku Šnajdrovi - soud rozhodne v neděli odpoledne. O uvalení vazby dnes požádal státní zástupce.

Policisté hlídkují před budovou soudu v OstravěPolicisté hlídkují před budovou soudu v Ostravě|ctk

V kauze nelegálního sledování rozhodl soud, jehož jednání dnes nabralo několikahodinové zpoždění, o vazbě pro bývalého šéfa Vojenské rozvědky Ondreje Páleníka a zpravodajce Jana Pohůnka.

Propustil jen Kovandu, který bude kvůli zneužití pravomoci úřední osoby nadále stíhán na svobodě. Nagyová figuruje i v tomto případu; sledování trojice osob, včetně Nečasovy manželky Radky, si prý objednala.

SLEDOVALI JSME ONLINE:

19:53Nečas: Rezignovat nehodlám, vláda by měla pokračovat

Premiér Petr Nečas (ODS) nehodlá rezignovat, současná vláda by podle něj měla pokračovat. Předčasné volby nejsou řešením, řekl dnes v TV Nova. Pokračovat až do řádných voleb chce i koaliční TOP 09. Koalice ovšem bude jednat v neděli o dalším postupu.

19:33TOP 09 preferuje plnění programu nynější vlády do řádných voleb

TOP 09 chce naplňovat program stávající vlády až do řádného termínu voleb v roce 2014. Žádá rovněž zachování akceschopnosti vládní exekutivy, aby mohla pomáhat po povodních. Jednání koalice k současné situaci chce TOP 09 nejpozději v neděli. Strana také žádá poctivou reflexi stávající situace. Na tiskové konferenci po jednání předsednictva to uvedli lídři strany.

19:12Reuters: Český premiér bojuje o přežití

Vývoj korupčního skandálu kolem premiéra Petra Nečase, který dnes vyústil ve vazební stíhání prakticky všech obviněných, dál pozorně sledují zahraniční média. Podle agentury Reuters „český premiér bojuje o přežití poté, co soud poslal jeho poradkyni do vazby“.

18:59Obvinění v kauze Nagyové budou umístěni v Ostravě, Brně a Olomouci

Šest obviněných v kauze Nagyové, které poslal dnes ostravský soud do vazby, bude nyní ve věznicích v Olomouci, Ostravě a Brně. Někteří budou ve stejné věznici.

Milan KovandaMilan Kovanda|Zdenek Hradec, army.cz

Profil Milana Kovandy
Ředitelem Vojenského zpravodajství, tedy armádní tajné služby, byl jmenován začátkem loňského listopadu. Absolvent vojenské vysoké školy ve Vyškově (1992) byl mimo jiné v letech 2006 až 2010 velitelem 601. skupiny speciálních sil. Od května 2010 do listopadu 2012 působil jako zástupce velitele společných sil. Kovanda má za sebou zahraniční misi KFOR na území Kosova. Třikrát se zúčastnil i alianční operace v Afghánistánu. Je nositelem řady vojenských vyznamenání. Letos v květnu byl povýšen do hodnosti generálmajora.

18:30Šéf vojenských zpravodajců Kovanda se u soudu doznal

Šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda nešel do vazby, protože se k činům, z nichž je obviněn, doznal. Kovanda je stíhán kvůli podílu na nelegálním sledování, které si objednala nejbližší spolupracovnice premiéra Jana Nagyová.

Marek ŠnajdrMarek Šnajdr|E15

Profil Marka Šnajdra
Bakalář ekonomie se dlouhodobě pohybuje v oblasti zdravotnictví. V letech 1999 až 2006 pracoval ve farmaceutických firmách Merck Sharp & Dohme IDEA a Pfizer. V září 2006 se stal prvním náměstkem tehdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Funkci opustil v květnu 2010, kdy se stal poslancem. Byl členem sněmovního rozpočtového výboru a místopředsedou výboru pro zdravotnictví. Ze Sněmovny odešel loni v listopadu. Od září 2006 předsedal Správní radě VZP, z funkce odstoupil rovněž loni v listopadu, letos v únoru byl zvolen předsedou dozorčí rady státní společnosti Čepro. Členem ODS je od roku 1993.

18:28Státní zástupce navrhl vazbu pro exposlance ODS Šnajdra

Státní zástupce podal žádost na vzetí bývalého poslance ODS Marka Šnajdra kvůli kauze Nagyové do vazby. Ostravský soud by měl o vazbě rozhodnout v neděli, nejspíš odpoledne.

18:20Soud v Ostravě uvalil vazbu na vojenského zpravodajce Pohůnka

Ostravský soud uvalil vazbu také na příslušníka Vojenského zpravodajství Jana Pohůnka, který je obviněn ze neužití pravomoci úřední osoby kvůli svému podílu na nelegálním sledování v kauze šéfky kanceláře premiéra Jany Nagyové. Novinářům to řekl jeho obhájce.

16:26O ničem jsem nevěděl, kaje se Nečas

Premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že nevěděl o sledování své ženy a dalších osob Vojenským zpravodajstvím. V prohlášení, vydaném poté, co dnes soud poslal do vazby jeho blízkou spolupracovnici Janu Nagyovou, napsal, že takového konání hluboce lituje a omlouvá se všem, kterých se mělo týkat. Zneužití tajných služeb k osobním či politickým účelům by prý nikdy nepřipustil.

16:17Šéf vojenských zpravodajců Kovanda ve vazbě neskončil

Ostravský soud propustil na svobodu šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandu. Informoval o tom jeho obhájce, podle něhož však stíhání Kovandy pokračuje.

Zpravodajec je v kauze Nagyové kvůli nelegálnímu sledování obviněn ze neužití pravomoci úřední osoby. Soud rozhodne ještě o vazbě pro dalšího zpravodajce Jana Pohůnka.

Ondrej PáleníkOndrej Páleník|ctk

Profil Ondreje Páleníka
Původně kariérní voják narozený na Slovensku strávil většinu své aktivní služby u výsadkářů v Prostějově. Jako velitel čety se zúčastnil už zahraniční mise během první války v Perském zálivu, v letech 2004 až 2006 byl s českým kontingentem v Afghánistánu. Má za sebou působení ve spojeneckém štábu v Belgii a od roku 2002 vedl pět let elitní 601. skupinu speciálních sil v Prostějově. V roce 2007 se stal šéfem Vojenského zpravodajství a v čele armádní rozvědky vydržel více než pět let, což je nejdelší funkční období ředitele této tajné služby v novodobé historii. Loni Nečasova vláda Páleníka z čela Vojenského zpravodajství odvolala, média spekulovala o tom, že jedním z důvodů byl Páleníkův blízký vztah k exministrovi obrany Martinu Bartákovi, který čelí podezření kvůli podezřelým vojenským zakázkám. V listopadu pak zamířil Ondrej Páleník do čela Správy státních hmotných rezerv. Letos se jeho jméno objevilo i mezi možnými kandidáty na ministra obrany.

15:19Ve vazbě skončil také exšéf vojenských zpravodajců Páleník Ostravský okresní soud poslal do vazby bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka. Novinářům to řekl jeho obhájce Jiří Novák. V kauze Nagyové je Páleník obviněn z nelegálního sledování. Před soudem dnes stanou i ostatní obvinění - Páleníkův nástupce Milan Kovanda a další ze zpravodajců Jan Pohůnek.

15:03Vazba Nagyové je podle ČSSD signál pro premiéra, že je čas odejít

Uvalení vazby na premiérovu blízkou spolupracovnici Janu Nagyovou a na exposlance ODS by mělo být pro Petra Nečase jasným signálem k odchodu. Novinářům to dnes oznámil místopředseda ČSSD Michal Hašek. Jeho strana už kvůli kauze vyvolala ve Sněmovně hlasování o nedůvěře vládě, věří, že v něm někteří z nynějších vládních politiků budou hlasovat spolu s opozicí.

14:39Koaliční partneři ODS mají situaci za vážnou, chtějí jednání

Za velmi vážnou označil nynější situaci místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek v první reakci na informace, že v Ostravě vzal soud do vazby Janu Nagyovou, blízkou spolupracovnici předsedy vlády Petra Nečase (ODS). Významný politik TOP 09 uvedl, že ještě o víkendu chce o věci jeho strana jednat s koaličními partnery. Podle vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) rozhodnutí soudu potvrzuje závažnost vznesených obvinění.

Jana NagyováJana Nagyová|ctk

Profil Jany Nagyové
Původní profesí účetní se kolem politiky pohybuje od roku 1996, kdy se stala sekretářkou v karlovarské krajském sdružení ODS. Od listopadu 1996 působila osm let jako asistentka senátora Vladimíra Kulhánka, působila zároveň jako oblastní manažerka občanských demokratů v Karlových Varech. Před osmi lety přesídlila do Prahy, kde se stala provozní šéfkou v hlavní kanceláři ODS. Po volbách v roce 2006 si jí tehdejší místopředseda strany Petr Nečas vzal s sebou na ministerstvo práce, kde vedla jeho kancelář. Do stejné funkce, ovšem na úřadu vlády, zamířila po půlročním intermezzu na ministerstvu obrany Nagyová poté, co se Nečas stal v létě 2010 premiérem. Údajný velký vliv Nagyové na předsedu vlády se stal opakovaně terčem kritiky nejen v médiích, podle informací tisku se například předloni angažovala kolem výběru nového šéfa České televize a byla i v komisi, jež se pokoušela vybrat nového šéfa Lesů ČR. Letos v lednu vzbudilo pozornost zveřejnění výše odměn, které Nagyová dostává, což Nečas označil za politický útok. Kvůli zveřejnění je stíhám mimo jiné bývalý ředitel rozvědky Karel Randák.

13:59Ostravský soud uvalil vazbu na Nečasovu spolupracovnici Nagyovou

Soud v Ostravě dnes uvalil vazbu na Janu Nagyovou, nejbližší spolupracovnici premiéra Petra Nečase. Novinářům to řekl její právník Eduard Bruna. Nagyová je obviněna z podílu na nelegálním sledování a korupci.

13:40Jednání soudu o vazbách obviněných se protáhne

Původně se předpokládalo, že poslední obviněný přijde na řadu ve 14:00. Nyní má soud zhruba dvouhodinové zpoždění.

13:40O Šnajdrovi se dnes zřejmě rozhodovat nebude

Někdejší poslanecký „rebel“ Marek Šnajdr byl kvůli svému pobytu v zahraničí obviněn později než ostatní ze skupiny, a to v pátek. O tom, zda rovněž skončí ve vazbě, se tak pravděpodobně nebude rozhodovat dnes, ačkoliv jeho právník Lukáš Trojan k ostravskému soudu dorazil. „Prozatím jsem nebyl o termínu vazebního zasedání vyrozuměn a ani mi není známo, zda byl návrh (na vzetí do vazby) podán,“ napsal.

Petr TluchořPetr Tluchoř|profimedia.cz

Profil Petra Tluchoře
Vystudovaný právník je členem ODS od roku 1996. V Poslanecké sněmovně zasedal od voleb v roce 2004. Od roku 2001 byl předsedou oblastního sdružení ODS Praha-východ a členem Regionální rady ODS Střední Čechy. Od září 2006 do května 2011 řídil poslanecký klub ODS. V roce 2011 jej Věci veřejné obvinily z toho, že pomáhal připravovat puč uvnitř jejich strany, což Tluchoř odmítl. Profiloval se jako jeden z hlavních vnitrostranických kritiků premiéra Petra Nečase a jako neformální mluvčí „rebelujících“ poslanců ODS, kteří odmítali podpořit vládní daňový balíček. Byl jedním ze stranických „rebelů“, kteří kvůli tomu loni v listopadu složili poslanecký mandát.

12:50Soud v Ostravě poslal do vazby i bývalého poslance Tluchoře

Ostravský soud uvalil vazbu také na bývalého předsedu poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, který čelí obvinění z korupce. Novinářům to řekl jeho advokát Marek Nespala. Před Tluchořem už soud poslal do vazby bývalého ministra zemědělství Ivana Fuksu a jeho někdejšího náměstka Romana Bočka.

12:12TOP 09 svolává předsednictvo, Kalousek ale odmítá jednání s ČSSD

Vládní TOP 09, ve které sílí kritika postupu premiéra Petra Nečase (ODS) v nynějším skandálu se zatčením jeho spolupracovnice, na večer svolala jednání stranického předsednictva. Místopředseda strany Miroslav Kalousek ale jednoznačně vyloučil, že by zástupci jeho strany měli v plánu ještě před úterním jednáním Poslanecké sněmovny vyjednávat s opoziční ČSSD.

11:47Obviněný generál Kovanda prý věřil, že sledování je v zájmu ČR

Šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda věřil, že při sledování, kvůli kterému je obviněn, jednal v zájmu České republiky. Před okresním ostravským soudem, který dnes bude rozhodovat o Kovandově vzetí do vazby, to novinářům řekl generálův právník Jiří Matzner.

11:44Nagyová dorazila k ostravskému soudu, ten rozhodne o vazbě

Janu Nagyovou, nejbližší spolupracovnici premiéra Petra Nečase, přivezli policisté v 11:25 k ostravskému soudu. Ten rozhodne o uvalení vazby. Nagyová, která je hlavní aktérkou současného skandálu, čelí obvinění z podílu na nelegálním sledování a politické korupci, za což jí hrozí až pět let vězení. Věří však, že se vše vysvětlí.

11:39Podle Miloše Zemana by vláda po skandálu neměla pokračovat

Podle prezidenta Miloše Zemana by kvůli současnému skandálu kolem nejbližší spolupracovnice premiéra Petra Nečase neměla vláda pokračovat ve funkci. Novinářům to nepřímo řekl v Lidicích, kde se zúčastnil pietního aktu u příležitosti 71. výročí jejich vyhlazení.

Nečasův protikandidát v boji o předsednickou funkci, exministr Ivan Fuksa, získal jen 178 hlasů z 592. (Foto ČTK)Nečasův protikandidát v boji o předsednickou funkci, exministr Ivan Fuksa, získal jen 178 hlasů z 592. (Foto ČTK)|ctk

Profil Ivana Fuksy
Vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině, později absolvoval postgraduální studium na Vysoké škole ekonomické v Praze. Od ledna 2007 do května 2010 zastával funkci prvního náměstka ministrů financí Miroslava Kalouska (nyní TOP 09) a nestraníka Eduarda Janoty. Krátce po zvolení do Sněmovny v květnu 2010 byl jmenován ministrem zemědělství, kterým byl do října 2011. V médiích se tehdy spekulovalo o tom, že důvodem jeho odchodu z vlády byla Fuksova příslušnost k protinečasovské opozici v ODS kolem Petra Tluchoře. Fuksa patřil mezi poslance, kteří se loni postavili vládnímu daňovému balíčku, nakonec rezignoval na poslanecký mandát. Loni v listopadu překvapivě kandidoval na kongresu ODS na předsedu strany proti premiéru Nečasovi; získal hlasy téměř třetiny delegátů. V lednu zasedl do představenstva státního Českého Aeroholdingu. I vládní politici později uváděli, že post v Aeroholdingu byl pro Fuksu odměnou za to, že odchodem ze Sněmovny umožnil existenci vlády.

10:49Do vazby putuje i bývalý ministr zemědělství Fuksa

Také bývalého ministra zemědělství za ODS Ivana Fuksu poslal dnes ostravský soud do vazby. Novinářům to řekl jeho advokát Tomáš Gřivna.

10:27Soud v Ostravě poslal do vazby obviněného Bočka

Okresní soud v Ostravě dnes poslal do vazby prvního z obviněných v kauze šéfky premiérova kabinetu, bývalého náměstka ministra zemědělství Romana Bočka. Novinářům to řekl jeho advokát Filip Seifert.

9:01K soudu přivezli bývalého poslance ODS Tluchoře

Zatímco prvního obviněného přivezeného ráno před soud se novinářům nepodařilo identifikovat, druhého už poznali. Policie k soudu totiž přivezla bývalého předsedu poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře.

Ještě během dopoledne má přijít na řadu Nagyová, která strávila noc na obvodním oddělení v ostravské Masné ulici, ostatní obvinění byli na jiných místech.

8:00V Ostravě začalo první jednání o uvalení vazeb na obviněné

Další má soud na programu vždy po hodině. Poslední obviněný by měl přijít na řadu ve 14:00.

22:35Premiér Nečas má i nadále podporu širšího vedení ODS

Premiér Nečas má i nadále podporu širšího vedení ODS. Po několikahodinovém jednání výkonné rady to řekla místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Vedení se na tom shodlo poté, co byla obviněna Nečasova blízká spolupracovnice Jana Nagyová. Podle premiéra byl poměr hlasů v jeho prospěch zhruba dva ku jedné.

ODS se kolem svého předsedy a premiéra Petra Nečase semkla. Večerní výkonná rada ho podpořila, podle premiéra byl poměr hlasů v jeho prospěch zhruba dva ku jedné. Rada se přitom shodla na zajímavém prohlášení - na politických dohodách, kdy bývalí poslanci ODS získali výměnou za loajalitu místa v některých státních firmách, prý český demokratický politický systém stojí a není na nich nic zavrženíhodného, natož trestného.

Výkonná rada ODS se shodla na tom, že respektuje právo orgánů činných v trestním řízení na nezávislé vyšetřování, které musí být podle ODS rychlé, nestranné a s konkrétními výsledky. Politické obchody jako v případě trojice Tluchoř, Fuksa a Šnajdr ale nepovažuje za nic trestného ani zavrženíhodného. „Znamenalo by to popření dosavadního fungování demokratického systému, který je na politických dohodách založen. Nevylučujeme však diskusi nad tím, jak tento model zlepšit,“ uvedla Němcová.

21:14Obhájce Nagyové: Ničeho se nedopustila

Obhájce Jany Nagyové Eduard Bruna ČTK řekl, že se podle jeho informací uskuteční v sobotu dopoledne. Bruna už také připravuje stížnost proti usnesení o trestním stíhání, které chce podat v pondělí. „Strategii poprvé řeknu až u soudu,“ podotkl.

„Klientka je připravena všechno vysvětlit a hájit se tak, že té trestné činnosti se prakticky nedopustila,“ uvedl advokát. O tom, jak bude svá jednání vysvětlovat, ale mluvit nemůže. Bruna podotkl, že Nagyová hovoří smysluplně a uvědomuje si také, že jde o velký problém a bere záležitost seriózně. České televizi řekl, že Nečas o konání Nagyové nevěděl.

20:01Exposlanec Šnajdr se přihlásil na policii, byl zatčen

Exposlanec ODS Marek Šnajdr se přihlásil policii, byl zatčen a dobrovolně vypovídá, píšou Novinky.cz. Podle žalobců s dalšími dvěma bývalými poslanci ODS, Petrem Tluchořem a Ivanem Fuksou, figuruje v případu korupce. Tluchoře a Fuksu zadržené s dalšími lidmi při rozsáhlém zátahu policie také obvinila, Šnajdr byl doposud v zahraničí. Celkem bylo zadrženo už devět lidí, a z toho osm obviněno.

„Podle dohody se po 15:00 dostavil na policii, kde byl zadržen a obviněn,“ prohlásil advokát. Kriminalisté někdejšího poslance viní z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, tedy ze stejných trestných činů jako Tluchoře s Fuksou. „Je to naprosto stejné,“ uvedl Trojan. Bývalý člen dolní komory Parlamentu ale trestnou činnost odmítá. „Objektivně to není trestný čin,“ domnívá se právník. Proti stíhání již podal stížnost.

Podle něho Šnajdr vypovídal, nyní jej policejní eskorta veze do Ostravy, kde další obvinění čekají na soudní jednání o vzetí do vazby. Advokát prý ovšem neví, zda i na exposlance chtějí žalobci vazbu uvalit. „Je to ale velmi pravděpodobné,“ podotkl Trojan.

Marek ŠnajdrMarek ŠnajdrBývalý náměstek minitra zdravotnictví Marek Šnajdr

19:35Nečas nastínil Zemanovi svůj pohled na nynější kauzu

Premiér Nečas na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem nastínil hlavě státu svůj pohled na současný skandál spojený s obviněním jeho blízké spolupracovnice Jany Nagyové, několika bývalých poslanců ODS a dalších osob. Novinářům to Nečas řekl při příchodu na podvečerní jednání Výkonné rady ODS. „Měli jsme přátelský a korektní rozhovor,“ poznamenal premiér, který dnes v Poslanecké sněmovně odmítl kvůli kauze odejít z funkce.

18:17První vzdor v ODS? Podle Nwelatiho by měl Nečas odstoupit

Krátce před 18:00 po příchodu premiéra a předsedy ODS Petra Nečase jednání Výkonné rady ODS. Širší stranické vedení se schází poprvé od chvíle, kdy v noci ze středy na čtvrtek po rozsáhlé policejní akci vypukla politická krize spojená s obviněním blízké premiérovy spolupracovnice Jany Nagyové a dalších osob. Strana není jednotná, například podle názoru místopředsedy středočeské ODS Raduana Nwelatiho by měl Nečas odstoupit ze všech politických funkcí.

Nwelati to řekl dnes při příchodu na jednání. „On sám podle mě nepochybil, ale on si vybírá svoje spolupracovníky, a pokud pochybí takto závažně někdo tak blízký jako šéfka jeho kabinetu, tak si myslím, že on osobně z toho musí vyvodit odpovědnost,“ uvedl Nwelati, podle něhož by měl Nečas rezignovat na vládní i stranickou funkci.

Zahájení trestního stíhání proti Janě Nagyové a dalším v kauze nelegálních odposlechů. by E15online

Komentář E15.cz: Nečas musí vysvětlit nevysvětlitelné. Nebo odejít