ONLINE: TOP 09 uznává nárok ODS na premiéra, ČSSD požaduje nové volby

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: mediafax

Zatímco TOP 09 respektuje právo ODS nominovat po demisi Petra Nečase nového premiéra, na jehož osobě se s občanskými demokraty její zástupci dohodnou, ČSSD nesouhlasí. Podle sociálních demokratů není možné, aby současná koalice vládla dál, byť s jiným premiérem. ČSSD je nadále přesvědčena o nutnosti rozpustit Poslaneckou sněmovnu a uspořádat nové volby. Totéž požadují i komunisté.

SLEDOVALI JSME ONLINE:

00:11Tejc v narážce na LIDEM: Doufám, že prezident dostojí svým názorům

„Já jsem přesvědčen, že tato koalice nemůže pokračovat, není legitimní,“ řekl šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc, podle něhož je koalice postavena na přeběhlících a politické korupci. „Takováto koalice nemůže pokračovat, nemůže se zbavit jednoho člověka v čele a tvářit se, že se nic neděje.“

Tejc doufá, že prezident Miloš Zeman dostojí svým názorům a nejmenuje vládu, která je postavena na straně, jež nevzešla z voleb. Narážel tím na uskupení LIDEM, které se v průběhu volebního období odštěpilo od Věcí veřejných a které hlava státu opakovaně kritizovala.

23:58VV: Kubu nechceme

Věci veřejné oznámily, že nepodpoří staronovou vládu, pokud v ní odstupujícího premiéra nahradí první místopředseda ODS a ministr průmyslu Martin Kuba, sdělila šéfka poslaneckého klubu opoziční strany Kateřina Klasnová.

23:35Předčasné volby chtějí i Věci veřejné

„Padla jedna figura na šachovnici, teď je řešení do značné míry v rukou prezidenta republiky. Stále se ale domnívám, že nejčistším řešením by byly předčasné volby,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová, podle níž její strana nehodlá podpořit „staronový slepenec“.

23:11TOP 09 respektuje právo ODS na premiéra, musí být nalezena shoda TOP 09 respektuje právo ODS nominovat po demisi Petra Nečase (ODS) nového premiéra, řekl první místopředseda koaliční strany Miroslav Kalousek. Podotkl ale, že v nynější ne úplně standardní situaci není jeho strana připravena bezvýhradně akceptovat každý návrh občanských demokratů, na jméně nového šéfa kabinetu musí být podle něj dosaženo shody.

23:07Podle ČSSD nemůže koalice vládnout dál, je třeba nových voleb

Podle sociálních demokratů není možné, aby současná koalice vládla dál, byť s jiným premiérem. ČSSD je nadále přesvědčena o nutnosti rozpustit Poslaneckou sněmovnu a uspořádat nové volby. Totéž požadují i komunisté.

Demise Petra NečaseDemise Petra Nečase|ctk

22:57Nečas předpokládá, že Zeman bude respektovat většinu ve Sněmovně

Pokud špičky nynější koalice najdou potřebných 101 poslanců připravených podpořit novou vládu, předpokládá končící premiér Petr Nečas (ODS), že to bude prezident Miloš Zeman „jako demokrat“ respektovat. Nečas to řekl na tiskové k:onferenci po jednání stranického grémia, kde oznámil, že v pondělí odejde z čela vlády i ODS.

22:49Demisí vznikne prostor pro hledání nového premiéra, řekl Nečas

Rozhodnutím premiéra Petra Nečase podat v pondělí demisi a odejít z čela ODS se zbytečným stává úterní hlasování ve Sněmovně o vyslovení nedůvěry vládě, která už fakticky bude spolu s premiérem v demisi.

Po jednání grémia ODS to uvedl sám Nečas s tím, že tímto krokem vznikne prostor pro hledání nového premiéra z Občanské demokratické strany. Potřeba bude podle něj jednat také s prezidentem Milošem Zemanem.

22:30Nečas rezignuje na funkci premiéra

Premiér Petr Nečas (ODS) po jednání grémia ODS oznámil, že k pondělku rezignuje na svou funkci v souvislosti s kauzou kolem zatčení jeho spolupracovnice Jany Nagyové. Chce, aby koalice pokračovala s premiérem nominovaným za ODS. Podle Nečase se bude teprve hledat. O budoucnosti budou ještě dnes jednat koaliční špičky.

21:42Koaliční schůzka začala později, zasedá i grémium ODS

Koaliční schůzka k nejnovější vládní krizi začala o půl hodiny později, než se předpokládalo, ve 21:30. Do Strakovy akademie přijeli také členové grémia ODS. Stranické vedení na úřadu vlády jedná paralelně se zasedáním koaličních špiček.

Cílem večerního jednání je vyřešit situaci vzniklou po obvinění šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové, skupiny bývalých poslanců ODS a představitelů vojenské rozvědky.

Premiér Petr Nečas (na archivním snímku z 2. ledna 2012) se rozvádí. V prohlášení pro média 11. června uvedl, že podal návrh soudu, k němuž se připojila i jeho žena Radka (vlevo).Premiér Petr Nečas (na archivním snímku z 2. ledna 2012) se rozvádí. V prohlášení pro média 11. června uvedl, že podal návrh soudu, k němuž se připojila i jeho žena Radka (vlevo).

20:46Týden: Nečas kvůli rozvodu přijde o byt a společné peníze

Premiér Petr Nečas (ODS), který minulý týden oznámil, že se rozvádí, přijde o byt, všechny společné peníze a zaváže se k hypotéce. S odkazem na rozvodové dokumenty to v pondělním vydání píše časopis Týden.

Časopis uvedl, že za dobu manželství, které trvalo více než 25 let, si Nečasovi našetřili 1,97 milionu korun. Úspory pocházejí hlavně z Nečasových příjmů. Jeho manželka Radka, žena v domácnosti, do rodinného rozpočtu přispívala zřejmě minimálně. Byt v Rožnově pod Radhoštěm, v němž šestičlenná rodina řadu let bydlela, manželé prodají.

19:33Kalousek: Šnajdrovi jsem místo v dozorčí radě Čepra nabídl já

Ministr financí Miroslav Kalousek řekl, že bývalému poslanci ODS Marku Šnajdrovi skutečně nabídl pozici v dozorčí radě Čepra, jak dnes obviněný Šnajdr řekl soudu. Učinil tak prý ale delší dobu poté, co se takzvaný rebel vzdal poslaneckého mandátu. Šnajdr přestal být poslancem na začátku listopadu. Do dozorčí rady Čepra byl jmenován v prosinci. Jejím předsedou byl pak zvolen letos v únoru.

Miroslav KalousekMiroslav Kalousek|ctk

18:55Šnajdr musí do vazby, aby neovlivňoval Kalouska

Důvodem rozhodnutí o vazbě pro Marka Šnajdra je obava z ovlivňování svědků, mimo jiné ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), řekl novinářům Šnajdrův advokát Lukáš Trojan. Šnajdr je obviněn z přijetí úplatku, kterým měla být funkce v dozorčí radě Čepra výměnou za to, že se vzdá poslaneckého mandátu. Jediným akcionářem státního distributora paliv Čepro je ministerstvo financí.

19:07Respekt: Zatýkání v kauze Nagyové urychlil policejní informátor

Zatýkání v kauze okolo Nagyové, které mělo původně začít až na konci týdne, urychlil informátor Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Zjistil totiž, že bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček se chystá vycestovat do Španělska. Detektivové vyhodnotili jako velmi pravděpodobné, že se Boček už do Česka nevrátí. Píše to ve svém pondělním vydání časopis Respekt.

Šéf útvaru Robert Šlachta o zjištění zdroje ve středu informoval olomouckého vrchního žalobce Iva Ištvana, který případ od začátku dozoroval. Krátce poté, co kolem půlnoci žalobce dorazil do sídla ÚOOZ, se ještě poradil se Šlachtou, aby vzápětí vydal pokyn ke spuštění zásahu.

18:08Mám podporu ODS, stále věří Nečas

Podle předsedy vlády Petra Nečase není žádná politická funkce doživotní, premiér má ale prý podporu své ODS. Výkonná rada strany se dnes nesejde, řekl novinářům ve Varšavě, kde je na na summitu zemí visegrádské skupiny a Japonska.

Petr Nečas v PolskuPetr Nečas v Polsku|ctk

16:38Soud uvalil vazbu i na exposlance Šnajdra

Okresní soud v Ostravě dnes rozhodl o uvalení vazby na bývalého poslance a exnáměstka ministra zdravotnictví Marka Šnajdra. V kauze kolem šéfky kabinetu premiérova kabinetu Jany Nagyové je obviněn z korupce. Ve vazbě škončilo sedm z osmi obviněných, na svobodě je stíhán pouze šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda.

14:46Schwarzenberg: Padne-li vláda, měly by být předčasné volby co nejrychleji

Pokud vláda po úterním hlasování Sněmovny padne, měly by být co nejrychleji vypsány předčasné volby, uvedl v diskusi České televize předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Úřednický kabinet má být jenom nouzové řešení po velmi krátkou dobu,“ upřesnil.

14:15Lidovky: Nagyová nechala Nečasovu ženu sledovat kvůli strachu z jehovistů

Jana Nagyová nechala manželku premiéra Petra Nečase (ODS) sledovat kvůli obavám, že se přidala k jehovistům. Nové informace o důvodu sledování Radky Nečasové poodhalil advokát Nagyové Eduard Bruna. Zároveň také řekl, že premiér viděl fotografie ze sledování své manželky několik dní před rozsáhlou policejní razií. Uvedl to server lidovky.cz.

Při policejním výslechu Nagyová podle advokáta popřela, že by motivem byly její osobní zájmy vůči Nečasovi či dehonestace jeho manželky, naopak chtěla premiérovu rodinu chránit před mediální pozorností týkajících se spojení Nečasové a jehovistů.

14:02Šnajdr u ostravského soudu čeká na verdikt o své vazbě

Policie dnes po poledni přivezla k Okresnímu soudu v Ostravě exposlance ODS a bývalého náměstka ministra zdravotnictví Marka Šnajdra. V kauze kolem Jany Nagyové je obviněn z korupce. Soud bude rozhodovat o uvalení vazby.

Karel SchwarzenbergKarel Schwarzenberg|ctk

13:59Schwarzenberg: Kvůli slovům o „vydírání“ mě vyslýchala policie

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg byl policií vyslechnut v souvislosti se svým prohlášením, že „rebelové“ ODS vydírali koalici kvůli sporům o vládní daňový balíček. Řekl to v dnešním diskuzním pořadu České televize. Takzvaní rebelové Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr podle policie figurují v úplatkářské aféře, do níž má být zapojena i blízká spolupracovnice premiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová.

Trojice poslanců složila loni v listopadu mandáty kvůli sporu a daňový balíček Nečasovy vlády. S pomocí hlasů poslanců, kteří je ve Sněmovně nahradili, poté vláda balíček prosadila a zažehnala několikatýdenní vládní krizi. Zákonodárci byli podle vyšetřovatelů ke svému odstoupení motivováni nabídkou členství v managementu Českých drah, Čepra a Českého Aeroholdingu, což policisté považují za korupci.

13:40Vedení ODS chce o Nečasově budoucnosti jednat ještě dnes

Výkonná rada ODS se sejde možná ještě dnes, uvedl v diskusi České televize první místopředseda strany Martin Kuba. S premiérem Petrem Nečasem se chce spojit po jeho večerním návratu z návštěvy Polska.

V každém případě se širší vedení občanských demokratů sejde v úterý ráno před schůzí Sněmovny, která bude zřejmě hlasovat kvůli skandálu šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové o nedůvěře vládě. Dnes je pravděpodobnější jen schůzka grémia strany.

13:12Ištvan: Kovandovo přiznání může urychlit obžalobu dalších lidí

Přiznání šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandy může urychlit sdělení obžaloby ostatním lidem zapojeným do kauzy zneužití vojenské rozvědky. V diskuzním pořadu České televize to dnes řekl olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. Policie podle něj musí pečlivě prověřit všechna fakta o případu, aby mohla čelit obhajobě všech obviněných.

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo IštvanOlomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan|ctk

13:06Ištvan nevyloučil,že se kriminalisté vrátí k případům z minulosti

Vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan, který vyšetřuje kauzu kolem nejbližší spolupracovnice premiéra Jany Nagyové, nevyloučil, že kriminalisté mohou otevřít již uzavřené případy z minulosti. Řekl to dnes v pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

12:07Hašek (ČSSD): Kabinet může vládnout v demisi do předčasných voleb

Po skandálu se zneužitím Vojenského zpravodajství ke sledování manželky premiéra Petra Nečase (ODS) by vláda mohla fungovat v demisi až do předčasných voleb. Kabinet by tak mohl pracovat na odstraňování následků povodní. V diskuzním pořadu televize Prima Family to řekl místopředseda opoziční ČSSD Michal Hašek.

10:37Nečas je podle médií přitlačen ke zdi a jeho vláda rozkolísaná

Premiér Petr Nečas je podle zahraničních médií korupčním skandálem kolem své blízké spolupracovnice přitlačen ke zdi a jeho vláda je rozkolísaná. Kauza se prostřednictvím tiskových agentur dostala do tisku prakticky po celém světě a vyvolala zájem mimo jiné v podobě komentářů čtenářů, kteří někdy ironicky porovnávají události v Česku se situací ve vlastní zemi.

9:46Ministr Picek obdržel od policistů podklady ze sledování Nečasové

Ministr obrany Vlastimil Picek obdržel od detektivů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) oficiální podklady k případu dvou zadržených pracovníků Vojenského zpravodajství. Šéf rozvědky Milan Kovanda se v sobotu přiznal k nelegálnímu sledování premiérovy manželky Radky Nečasové, které si údajně objednala Nečasova nejbližší spolupracovnice Jana Nagyová. O jeho osudu Picek rozhodne později.

Jana NagyováJana Nagyová|ctk

9:18Uprostřed napjaté atmosféry doma jede Nečas na summit do Polska Český premiér Petr Nečas míří dnes na summit zemí Visegrádské čtyřky a Japonska do Varšavy. Český předseda vlády na schůzku se svými kolegy vyráží uprostřed napjaté vnitropolitické atmosféry, v době, kdy ve vazbě první dny tráví jeho blízká spolupracovnice Jana Nagyová.

S japonským ministerským předsedou Šinzó Abem čeká Nečase ve Varšavě také dvoustranné jednání.

9:01Novinky: Nečas viděl fotky ze sledování své manželky už před razií Premiér Petr Nečas (ODS) viděl fotky ze sledování své manželky Radky několik dnů před rozsáhlou policejní razií. Ukázala mu je jeho blízká spolupracovnice Jana Nagyová, která je od soboty ve vazbě. Zatajila, že si sledování objednala. Právu to řekl její obhájce Eduard Bruna. Premiér v úterý oznámil, že se rozvádí.

19:53Nečas: Rezignovat nehodlám, vláda by měla pokračovat

Premiér Petr Nečas (ODS) nehodlá rezignovat, současná vláda by podle něj měla pokračovat. Předčasné volby nejsou řešením, řekl dnes v TV Nova. Pokračovat až do řádných voleb chce i koaliční TOP 09. Koalice ovšem bude jednat v neděli o dalším postupu.

19:33TOP 09 preferuje plnění programu nynější vlády do řádných voleb

TOP 09 chce naplňovat program stávající vlády až do řádného termínu voleb v roce 2014. Žádá rovněž zachování akceschopnosti vládní exekutivy, aby mohla pomáhat po povodních. Jednání koalice k současné situaci chce TOP 09 nejpozději v neděli. Strana také žádá poctivou reflexi stávající situace. Na tiskové konferenci po jednání předsednictva to uvedli lídři strany.

19:12Reuters: Český premiér bojuje o přežití

Vývoj korupčního skandálu kolem premiéra Petra Nečase, který dnes vyústil ve vazební stíhání prakticky všech obviněných, dál pozorně sledují zahraniční média. Podle agentury Reuters „český premiér bojuje o přežití poté, co soud poslal jeho poradkyni do vazby“.

18:59Obvinění v kauze Nagyové budou umístěni v Ostravě, Brně a Olomouci

Šest obviněných v kauze Nagyové, které poslal dnes ostravský soud do vazby, bude nyní ve věznicích v Olomouci, Ostravě a Brně. Někteří budou ve stejné věznici.

Milan KovandaMilan Kovanda|Zdenek Hradec, army.cz

Profil Milana Kovandy
Ředitelem Vojenského zpravodajství, tedy armádní tajné služby, byl jmenován začátkem loňského listopadu. Absolvent vojenské vysoké školy ve Vyškově (1992) byl mimo jiné v letech 2006 až 2010 velitelem 601. skupiny speciálních sil. Od května 2010 do listopadu 2012 působil jako zástupce velitele společných sil. Kovanda má za sebou zahraniční misi KFOR na území Kosova. Třikrát se zúčastnil i alianční operace v Afghánistánu. Je nositelem řady vojenských vyznamenání. Letos v květnu byl povýšen do hodnosti generálmajora.

18:30Šéf vojenských zpravodajců Kovanda se u soudu doznal

Šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda nešel do vazby, protože se k činům, z nichž je obviněn, doznal. Kovanda je stíhán kvůli podílu na nelegálním sledování, které si objednala nejbližší spolupracovnice premiéra Jana Nagyová.

Marek ŠnajdrMarek Šnajdr|E15

Profil Marka Šnajdra
Bakalář ekonomie se dlouhodobě pohybuje v oblasti zdravotnictví. V letech 1999 až 2006 pracoval ve farmaceutických firmách Merck Sharp & Dohme IDEA a Pfizer. V září 2006 se stal prvním náměstkem tehdejšího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Funkci opustil v květnu 2010, kdy se stal poslancem. Byl členem sněmovního rozpočtového výboru a místopředsedou výboru pro zdravotnictví. Ze Sněmovny odešel loni v listopadu. Od září 2006 předsedal Správní radě VZP, z funkce odstoupil rovněž loni v listopadu, letos v únoru byl zvolen předsedou dozorčí rady státní společnosti Čepro. Členem ODS je od roku 1993.

18:28Státní zástupce navrhl vazbu pro exposlance ODS Šnajdra

Státní zástupce podal žádost na vzetí bývalého poslance ODS Marka Šnajdra kvůli kauze Nagyové do vazby. Ostravský soud by měl o vazbě rozhodnout v neděli, nejspíš odpoledne.

18:20Soud v Ostravě uvalil vazbu na vojenského zpravodajce Pohůnka

Ostravský soud uvalil vazbu také na příslušníka Vojenského zpravodajství Jana Pohůnka, který je obviněn ze neužití pravomoci úřední osoby kvůli svému podílu na nelegálním sledování v kauze šéfky kanceláře premiéra Jany Nagyové. Novinářům to řekl jeho obhájce.

16:26O ničem jsem nevěděl, kaje se Nečas

Premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že nevěděl o sledování své ženy a dalších osob Vojenským zpravodajstvím. V prohlášení, vydaném poté, co dnes soud poslal do vazby jeho blízkou spolupracovnici Janu Nagyovou, napsal, že takového konání hluboce lituje a omlouvá se všem, kterých se mělo týkat. Zneužití tajných služeb k osobním či politickým účelům by prý nikdy nepřipustil.

16:17Šéf vojenských zpravodajců Kovanda ve vazbě neskončil

Ostravský soud propustil na svobodu šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandu. Informoval o tom jeho obhájce, podle něhož však stíhání Kovandy pokračuje.

Zpravodajec je v kauze Nagyové kvůli nelegálnímu sledování obviněn ze neužití pravomoci úřední osoby. Soud rozhodne ještě o vazbě pro dalšího zpravodajce Jana Pohůnka.

Ondrej PáleníkOndrej Páleník|ctk

Profil Ondreje Páleníka
Původně kariérní voják narozený na Slovensku strávil většinu své aktivní služby u výsadkářů v Prostějově. Jako velitel čety se zúčastnil už zahraniční mise během první války v Perském zálivu, v letech 2004 až 2006 byl s českým kontingentem v Afghánistánu. Má za sebou působení ve spojeneckém štábu v Belgii a od roku 2002 vedl pět let elitní 601. skupinu speciálních sil v Prostějově. V roce 2007 se stal šéfem Vojenského zpravodajství a v čele armádní rozvědky vydržel více než pět let, což je nejdelší funkční období ředitele této tajné služby v novodobé historii. Loni Nečasova vláda Páleníka z čela Vojenského zpravodajství odvolala, média spekulovala o tom, že jedním z důvodů byl Páleníkův blízký vztah k exministrovi obrany Martinu Bartákovi, který čelí podezření kvůli podezřelým vojenským zakázkám. V listopadu pak zamířil Ondrej Páleník do čela Správy státních hmotných rezerv. Letos se jeho jméno objevilo i mezi možnými kandidáty na ministra obrany.

15:19Ve vazbě skončil také exšéf vojenských zpravodajců Páleník Ostravský okresní soud poslal do vazby bývalého šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka. Novinářům to řekl jeho obhájce Jiří Novák. V kauze Nagyové je Páleník obviněn z nelegálního sledování. Před soudem dnes stanou i ostatní obvinění - Páleníkův nástupce Milan Kovanda a další ze zpravodajců Jan Pohůnek.

Co se dále dělo v sobotu? Sledovali jsme online:

A co se dělo v pátek? Páteční online čtěte zde:

Zahájení trestního stíhání proti Janě Nagyové a dalším v kauze nelegálních odposlechů. by E15online

Nečasův boj „o přežití“ v hledáčku předních světových médií

Skončí už „pražská kmotrovská republika“? ptá se svět