Online sledování autobusů spouští i Jihlava, Pražané na takovou možnost stále čekají

MHD v Jihlavě

MHD v Jihlavě Zdroj: profimedia

Jihlava
Jihlava
Magistrát města Jihlavy.
4
Fotogalerie

Jihlava se přidala k jihomoravské metropoli Brnu a nově na webu zpřístupnila online data zobrazující aktuální polohu vozidel městské hromadné dopravy. Cestující tak mohou v reálném čase zjistit, kde se nachází jednotlivá vozidla a zda nemají zpoždění. Informoval o tom web Lupa.cz.

Mapa je v rámci Jihlavy dostupná skrze webovou stránku, kterou si zobrazíte jak na počítači, tak na webu. Ta se nachází v testovací fázi, kvůli čemuž občas nereaguje tak, jak má. Ukáže ale aktuální polohu vozidel včetně jejich zpoždění, umístění se aktualizuje každých deset sekund. Prozatím lze hledat pouze městské linky, do budoucna se ale plánuje rozšiřování služby.

Něco podobného má již několik let Brno, ať už přes mobilní aplikaci iRIS, oficiální DPMBinfo či webové rozhraní IDS JMK. Díky těmto aplikacím vidíte nejen polohu všech vozidel v rámci městské dopravy, ale i jejich zpoždění a typ vozidla, například, zda je nízkopodlažní.

Podobný webový systém nabízí například i Olomoucký kraj,Ústecký kraj a Ostravský dopravní podnik. Všechny jsou dostupné jak na počítačích, tak v mobilních telefonech. Více na: https://www.zive.cz/clanky/v-brne-a-nove-i-jihlave-si-zobrazite-online-polohu-vozidel-mhd-a-jejich-zpozdeni-praha-stale-ceka/sc-3-a-197333/default.aspx

Postupně by se měla dočkat i Praha. Operátor ICT, městský podnik vyvíjející informační systémy, loni slíbil, že v budoucnu nabídne možnost sledovat polohu vozů MHD. Krom toho by Pražanům mělo být umožněno platit Masterpassem či pomocí Google Pay a Apple Pay. Kdy operátor novinky spustí, ale není jasné.

Více technologických zpráv najdete na webu Živě.cz >>>