Operátoři se děsí. EET účtenka prý bude za každý hovor a SMS z předplacené karty

Třetí vlna zavedení elektronické evidence tržeb (EET) se od března 2018 bude týkat i předplacených SIM karet. Lidem s kartami „na kredit“ by tak hypoteticky měly od operátorů za každou odeslanou SMS, vykonaný hovor nebo připojení k internetu chodit účtenky. Operátoři se obávají, že to jejich zákazníkydi zahltí.

Za zařazení předplacených karet do EET může druhý odstavec paragrafu čtyři zákona o elektronické evidenci tržeb, který se vztahuje na různé typy elektronických peněženek, čipových karet, kuponů, voucherů a dalších typů platebních nástrojů u kterých dochází k nabití a následnému čerpání nabitého kreditu.

Z této definice se tak zákon vztahuje právě na předplacené karty, které jsou nejtypičtějším příkladem podobné aktivity.

EET bude podléhat jak jejich nabití, tak jejich čerpání. „Dle našeho názoru stávající právní úprava operátorům nařizuje, aby za každé využití předplacené služby vystavovali po implementaci třetí vlny EET daňový doklad včetně FIK kódu,“ potvrdil pro Lidovky.cz výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

Problémem ale je, že SMS, hovory a připojení k datové sítí představuje desítky milionů transakcí za den. Nejen, že se tak zahltí zákazníkův mobilní telefon nebo e-mailová adresa účtenkami, ale zároveň se výrazně zatíží servery Finanční správy. Pro představu – z jednoho mobilního čísla odejde ročně v průměru 572 esemesek. A předplacené karty používá pět milionů Čechů.

Celý článek čtěte na Blesk.cz >>>

Video: Jak probíhala druhá vlna EET