Oponentní posudek na obří ekotendr vypracuje Ernst & Young

Oponentní expertní posudek na cenu obřího ekologického tendru vypracuje společnost Ernst & Young, a to do 1. září. Na počátku srpna úřad obdržel posudek od auditorské firmy Deloitte Advisory, který byl předán právě Ernst & Young. Obě obálky s posudky budou podle něj otevřeny, jakmile budou známy nabídky uchazečů o zakázku, a to na počátku září.

„Oba posudky byly zpracovány, aby ministři měli relevantní podklady pro rozhodnutí a pro srovnání s vítěznou (nejnižší) nabídkovou cenou. Stále platí, že vláda má možnost nevybrat žádného uchazeče,“ uvedl mlvučí ministerstva Ondřej Jakob.

Obří ekologickou zakázku vláda schválila v červnu 2008. Ministerstvo financí ji ale muselo pozastavit kvůli Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který přezkoumával stížnosti některých účastníků tendru. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 114 miliard korun. Do tendru se původně přihlásilo šest uchazečů, MF v prvním kole tři z nich vyřadilo.

Hodnotu zakázky chce nyní ministerstvo prověřit. Mimo jiné i proto, že se stala terčem kritiky z řad politiků, ekologů i z Nejvyššího kontrolního úřadu. K likvidaci škod by prý mohla stačit i třetinová částka.Ekologickou superzakázku zdržel pád vlády Mirka Topolánka v březnu 2009. Nový ministr financí Eduard Janota pak víc než rok její průběh pozastavil, po nástupu vlády Petra Nečase zpochybňoval její pokračování sám premiér. Loni v červnu zpochybnil stomiliardovou superzakázku Nejvyšší kontrolní úřad. Kontroloři zjistili, že stát nemá dostatečné podklady k tomu, aby stanovil reálnou cenu.