Opozice chce vyvolat hlasování o odvolání Pekarové Adamové z čela sněmovny

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová Zdroj: profimedia.cz

Opoziční hnutí ANO a SPD sesbírala více než potřebných 80 podpisů, které jim umožní podat návrh na odvolání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové. Oznámila to šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Důvodem k odvolání je podle ní způsob, jakým Pekarová Adamová vedla mimořádnou sněmovní schůzi k valorizaci důchodů. 

„Schůzi neřídila nadstranicky, ale ve prospěch vládní koalice, a to je v přímém rozporu nejen s jejími slovy, když byla zvolena předsedkyní Poslanecké sněmovny, ale i v rozporu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny,“ prohlásila Schillerová o předsedkyni sněmovny. Návrh na odvolání Pekarové Adamové by mohl být zařazen na program některého z příštích jednání Poslanecké sněmovny.  

„Jsem ve sněmovně zodpovědná za dodržování zákonů a pravidel včetně slušného chování. To, že se to opozici nelíbí, je jejich vizitkou,“ reagovala Pekarová Adamová na Twitteru. 

Pekarová Adamová podle Schillerové selhala při řízení sněmovní schůze během pozdního pátečního večera. Předseda ANO Andrej Babiš tehdy dvakrát odmítl respektovat rozhodnutí o zkrácení doby vyhrazené pro vystoupení jednotlivých řečníků, které předtím svými hlasy schválili vládní poslanci. Pekarová Adamová podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO měla k řešení situace svolat grémium sněmovny, což opakovaně odmítala.

Sněmovna se nakonec na jednání svého širšího vedení rozhodla, že zruší předtím schválené omezení doby vystoupení i pro řečníky s přednostním právem. Poslanecké kluby se zároveň zavázaly, že o snížení míry valorizace důchodů se bude hlasovat v sobotu v 8.00.

Jednací řád sněmovny uvádí, že odvolat předsedu nebo místopředsedu dolní parlamentní komory lze na písemný návrh nejméně dvou pětin všech poslanců.