Opozice tlačí na změny v daňových zákonech

Zbyněk Stanjura

Zbyněk Stanjura Zdroj: Blesk / Zbyněk Pecák

Osmisetstránkový daňový balíček, který již prošel prvním čtením ve sněmovně, ovlivní tabákové výrobce, veřejnoprávní média i obce. Druhá část daňových změn, která se týká především snižování DPH, je přitom už několik měsíců u ledu.

Zdanění zahřívaného tabáku či zavedení požadavků EU pro boj s vyhýbáním se daním jsou součástí vládního daňového balíčku, který nyní mají v rukou členové sněmovního rozpočtového výboru. Rozsáhlý soubor obsahuje novely deseti právních předpisů, devět daňových zákonů a související novelu insolvenčního zákona.

Návrh prošel v říjnu prvním čtením. Kvůli předchozím průtahům je však už nyní jasné, že plánovaná účinnost od prvního ledna příštího roku se určitě nestihne.

Horší situace panuje u příbuzné novely zákona o evidenci tržeb a úpravách daně z přidané hodnoty, která ani po pěti rokováních ve sněmovně stále neprošla prvním čtením. Tím se odkládá nejen start třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb (EET), ale třeba i zavedení nižší DPH na čepované pivo a další komodity.

Kdo co navrhuje

Zdržení v projednávání obou návrhů nicméně dává prostor opozičním stranám podávat vlastní pozměňovací návrhy.

Například lidovci by rádi přeřadili DPH na biopotraviny do desetiprocentní sazby. „Chceme podpořit spotřebitele, aby více konzumoval tyto kvalitní potraviny, i celý tento sektor, který je šetrný vůči životnímu prostředí,“ uvedl exministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Do desetiprocentní sazby navrhují lidovci přeřadit i zdanění zemního plynu a tepla pro domácnosti. S návrhem snížit daň na teplo přišli i komunisté, kteří tím podobně jako lidovci chtějí reagovat na rychlý růst cen emisních povolenek, který se v budoucnu promítne i do ceny tepla.

Občanští demokraté budou požadovat zrušení tří sazeb DPH a návrat ke dvěma. ODS a některé další opoziční strany kritizují vládu za to, že jen nesystémově vytáhla vybrané komodity, které přesune do nižší sazby, aby vyšla vstříc obchodníkům, kterých se bude týkat EET.

Kromě toho chce ODS zrušit silniční daň a také daň z nabytí nemovitosti. „To je věc, která se dá zrušit velmi rychle a která reálně může zlevnit pořízení vlastního bydlení,“ uvedl Zbyněk Stanjura (ODS). Modří také chtějí navrhnout zrušení superhrubé mzdy.

„Navrhneme i zachování sazby 15 procent, ale z hrubé mzdy,“ řekl Stanjura. Podle ministerstva financí by to ale znamenalo přílišnou zátěž pro státní rozpočet.

Vliv na veřejnoprávní média

„Vládní daňový balíček řeší DPH spíše z hlediska daňové správy,“ řekl zpravodaj k zákonu Jiří Dolejš (KSČM). Výše DPH u jednotlivých komodit je podle něj úkolem druhého tisku.

„Co zbývá dořešit, je například vztah k danění veřejnoprávních médií,“ uvedl. Vláda totiž navrhuje zrušení nároku České televize a Českého rozhlasu uplatňovat odpočet DPH za pořízené zboží nebo služby ve stejném rozsahu, jako ho mohou uplatňovat komerční stanice. Podle odhadu tak mohou ČT a ČRo přijít až o půl miliardy ročně.

Co na to experti

Hlavní ekonom investičních fondů Czech Fund Lukáš Kovanda ale připomíná, že ke zrušení superhrubé mzdy by mělo podle plánu ministerstva financí dojít od roku 2020. „Zda k němu dojde o rok dříve či později, prakticky nehraje roli. ODS tedy věc vytahuje spíše z politických než věcných důvodů,“ míní.

Rozumný je naopak podle něj návrh ODS na zrušení tří sazeb DPH. „Čím méně sazeb, tím přehlednější a spravedlivější daňový systém je,“ dodává.

Přesun plynu, tepla a chladu do desetiprocentní sazby je podle Kovandy rovněž rozumným krokem, neboť by se snížila daňová zátěž občanů. „Je třeba však jasně deklarovat, jakým způsobem bude vzniklý výpadek kompenzován. Stejně tak by ODS měla deklarovat, jak nahradí výpadek vzniklý zrušením superhrubé mzdy,“ podotýká.

Co navrhuje vláda za změny v daních

Co obsahuje daňový balíček:

Zdanění zahřívaného tabáku

Požadavky EU bojující proti praktikám vyhýbaní se daním

Zrušení nároku ČT a ČRo uplatňovat nárok na odpočet DPH za pořízené zboží nebo služby ve stejném rozsahu jako komerční konkurenti

Právo celníků používat při kontrole hazardu nebo dodržování EET krycí doklady

Možnost pro obce uplatnit nárok na odpočet DPH u dlouhodobho majetku pořizovaném v delším období

Vymezení základu daně při platbě virtuální měnou

Pramen: Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti daní

U čeho navrhuje vláda snížit sazbu DPH na 10 procent

stravovací služby a podávání nápojů

točené pivo

vodné a stočné

úklidové práce

pečovatelské služby

prodej řezaných květin

obuvnické, krejčovské a kadeřnické služby

Pramen: Novela zákona o evidenci tržeb