Česko nebude blokovat zavedení evropské digitální daně, klade si ale podmínky

Vlajka EU

Vlajka EU Zdroj: profimedia.cz

Proti zavedení nové digitální daně, pomocí které chce Evropská unie vybírat více peněz od internetových gigantů, se Česko na evropské půdě nepostaví. Deníku E15 to sdělilo ministerstvo financí s tím, že je ale třeba dořešit otázku dvojího zdanění.

„Ministerstvo financí nebude v případě zavedení této dočasné daně bránit celoevropskému úsilí, které je zcela prioritní pro některé členské státy,“ uvedl Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení ministerstva financí.

Evropská komise představila návrhy na změny ve zdanění digitálních firem letos v březnu. Česko podle ministerstva nebude v opozici vůči návrhům na vyšší zdanění, požaduje ale - stejně jako Irsko, Finsko či Švédsko - vyřešit problematiku dvojího zdanění.

„Současně usilujeme o dlouhodobé řešení, do kterého se zapojí co možná nejvíce států světa, tedy nejen země Unie,“ uvedl úřad ministryně Aleny Schillerové.

Skupina zemí odmítajících návrh varovala, že by chystaný postup EU mohl porušovat mezinárodní smluvní závazky.

Návrhy zahrnují zavedení tříprocentní daně z tržeb velkých digitálních podniků, jako jsou Google či Facebook. Ty čelí obvinění, že v rámci EU přesměrovávají své zisky do zemí s nižší daňovou zátěží.