Komentář Bohumila Pečinky: Konec daňového inkvizitora

Martin Janeček

Martin Janeček Zdroj: profimedia.cz

Požádal jsem o uvolnění z funkce, oznámil generální ředitel Finanční správy Martin Janeček. Neodejde v listopadu, jak se spekulovalo, ale až k 27. prosinci, aby ještě dostal roční odměny. Ne že by bylo za co. S Janečkem symbolicky končí další představitel první generace lidí, kteří pomáhali Andreji Babišovi přebírat státní instituce. Vedle Lukáše Wagenknechta a Roberta Šlachty je to třetí pevný pilíř Babišovy politiky. Model byl stejný: Babiš před lety oznámil, že všeci kradnú, a slíbil revoluci.

Tím na sebe navázal řadu lidí, kteří do puntíku plnili jeho příkazy. Posléze se s ním dostali do konfliktu, anebo se pro svou horlivost stali přítěží – což byl Janečkův případ. Než byl jmenován hlavou všech berňáků, řídil Janeček malé oddělení na českobudějovickém finančním úřadu. Byl to on, kdo Babišovi vnukl myšlenku, že takzvané karuselové podvody jsou velký problém.

Babiš ji adoptoval a nezkušeného Janečka přivedl do centra finanční moci. A Janeček změnil metodiku finančního úřadu a nastartoval vlnu represí. Když se dostal na podzim 2014 do funkce, používaly se zajišťovací příkazy, jen když ze strany firem hrozilo nejen neplacení daní, ale především vyvádění majetku. S Janečkovými pravidly vzrostl počet „zajišťováků“ meziročně čtyřikrát.

Řada firem se dostala do insolvence jen proto, že úřad pojal podezření, že by jejich subdodavatelé nemuseli zaplatit DPH. Situace se stala neúnosnou dva tři roky po Janečkově nástupu. Nejvyšší správní soud vynesl jen v posledním roce sérii rozsudků, které budou pro stát znamenat miliardové náhrady podnikatelům poškozeným postupem Finanční správy. Janečkovo konání nemá daleko k otevřenému džihádu proti podnikatelům jako společenské třídě.

Nejvyšší správní soud musel na adresu berních úředníků dokonce konstatovat, že „daňové řízení neslouží k trestání podnikatelů“. Janečkovi v Babišových očích nepomohly ani akce jako opsané z komunistické éry. Třeba když si finanční úřad na Olomoucku pozval sto novomanželských párů k výslechu na téma, jak bylo na jejich svatbách účtováno pohoštění. Na ironické odpovědi nadřízený Janeček reagoval radou pro úředníky, že „novomanžele můžete v hraničním případě nechat předvést policií“.

Tady už i marketingovému týmu Andreje Babiše došlo, že „je třeba zabít Janečka“. Ministryně financí ho ještě chvíli hájila s poukazem na důležité kontroly v rámci EET. I ji ale nakonec rozpálil doběla výrok Janečkových podřízených, že podobně mohou být občané předvoláni také po pohřbu. Výsledkem je Janečkova rezignace, která ale nic neřeší. Řešit se budou desítky dalších žalob ve věci zajišťovacích příkazů, o nichž má v následujících měsících rozhodnout správní soud. Jeden představitel rané fáze babišismu odchází. Babišismus jako metoda jednání zůstává.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex.


Další komentáře Bohumila Pečinky najdete zde >>>