Ostré kroky se polským konzervativcům nevyplácí, prudce jim klesla podpora

Beata Szydlová a Jarosław Kaczyńsky

Beata Szydlová a Jarosław Kaczyńsky Zdroj: ctk/AP

Poprvé od říjnových parlamentních voleb v Polsku podpora veřejnosti pro vládnoucí konzervativní stranu Právo a spravedlnost (PiS) klesla pod 30 procent a dvě třetiny Poláků vidí v prezidentovi Andrzejovi Dudovi nesamostatnou figurku, závislou na šéfovi PiS Jaroslawu Kaczyńském. Vyplývá to z průzkumu agentury TNS pro liberální list Gazeta Wyborcza.

„Nechceme, aby politici, odvolávající se na vůli lidu, interpretovali právo a ústavu,“ napsal deník o vyznění průzkumu, provedeného během sporné snahy vítězů parlamentních voleb ovládnout ústavní soud. Sondáž se uskutečnila ještě před víkendovými demonstracemi odpůrců a přívrženců PiS, ale již v době, kdy členka konzervativní vlády odmítla vydat v úředním věstníku nález ústavního soudu, který PiS a prezidentovi Dudovi nevyhovuje.

Podle průzkumu si čtyři pětiny Poláků myslí, že politici musí dodržovat právo i v případech, kdy to odporuje jejich cítění spravedlnosti. Podle tří pětin dotázaných postup PiS a prezidenta ohrožuje demokracii a podle dvou třetin účastníků není prezident samostatný, ale poslouchá Kaczyńského.

V porovnání s předchozím průzkumem TNS z počátku prosince obliba PiS prudce klesla ze 42 na 27 procent, zatímco hlavní oponent ve sporu o ústavní soud, nové uskupení Moderní, posílil: namísto desetiny Poláků je podporuje už každý čtvrtý. Podpora pro liberální Občanskou platformu stagnuje (klesla ze 17 na 16 procent).

Měsíc u moci

Výsledky však mohla ovlivnit skutečnost, že průzkum na začátku prosince se odehrával tváří v tvář, zatímco nynější byl telefonický. Gazeta Wyborcza také upozornila, že voliči Dudy a Kaczyńského uvažují ve sporu o ústavní soud úplně jinak než většina Poláků.

Konzervativně katolická a euroskeptická PiS vyhrála říjnové volby způsobem, který jí jako první straně od pádu komunismu umožnil vytvořit jednobarevnou vládu. Kabinet premiérky Beaty Szydlové je právě měsíc u moci.

Jiný průzkum, který dnes zveřejnil list Rzeczpospolita, ukázal, že 65 procent Poláků podporuje jeden z klíčových slibů PiS o snížení důchodového věku z 67 na 65 let. Ale skoro dvě třetiny dotázaných by tento krok raději odmítly, kdyby měl znamenat snížení jejich penzí až o 30 procent.