Památkáři zavrhli stánky na Václavském náměstí. Praha nechá návrh přepracovat

Těžká technika odváží zrušené stánky

Těžká technika odváží zrušené stánky Zdroj: ctk

Těžká technika odváží zrušené stánky
Tradiční občerstvení z náměstí brzy zmizí, nahradí ho stánky magistrátu
Další stánky mají zmizet příští týden
V některých stáncích se dále prodává. Provozovatelům hrozí pokuta
Město se pokusilo z bulváru vedoucího od Národního muzea k Můstku stánky odstranit již zhruba před pěti lety. Záměr magistrátu ale tehdy vyvolal vlnu protestů a řadu petičních akcí. V souvislosti s tím pak vedení města svůj postoj přehodnotilo a navrhlo, aby se pouze snížil počet stánků a omezil jejich sortiment.
6
Fotogalerie
Nové stánky na pražském Václavském náměstí zatím nebudou. Výměna se vytrácí do neurčita.

Na Václavském náměstí bylo původně třiadvacet stánků s občerstvením, květinami i tiskem. Praha se ale rozhodla vyměnit prodejny i jejich provozovatele. Ke konci roku 2012 proto ukončila většinu nájemních smluv. Zavírání stánků vzbudilo velké emoce i pozornost veřejnosti. Stánky postupně ukončily provoz, dodnes ale některé na náměstí zůstávají stát. Město kvůli tomu podalo žalobu o vyklizení. Soud zatím nerozhodl.

Rušení stánků na Václavském náměstí

Nové stánky na náměstí, ale zřejmě ještě douho nebudou. Výběrové řízení na výrobu nových prodejních stánků pro Václavské náměstí totiž město zatím nevypíše. Magistrátním památkářům se totiž nelíbí navrhovaný vzhled stánků. Uvedl to radní Lukáš Manhart (TOP 09). Město chce projekt přepracovat a vyhlásit jiný tendr. Výměna stánků je tak v nedohlednu.

Záměr vypsat výběrové řízení za 44,2 milionu korun bez DPH schválila rada v dubnu loňského roku. Prvních šest prosklených kiosků ve tvaru lodě z dílny Cigler Marani Architects mělo v horní části náměstí stát už vloni. Zbylých šest pak po rekonstrukci spodní části náměstí, kterou město plánuje řadu let.

Nyní se ale výměna odsouvá na neurčito. „Odbor památkové péče vydal negativní stanovisko. Probíhají diskuse odboru ohledně vzhledu, abychom mohli zahájit zadávací řízení,“ uvedl Manhart.