Paroubek už má název nové strany: Národní socialisté – levice 21. století

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: E15 Eduard Erben

Nová strana, v níž se zřejmě chystá působit bývalý předseda ČSSD a někdejší premiér, se bude jmenovat Národní socialisté - levice 21. století, uvedl dnes server iHNed.cz. Paroubek tento týden prohlásil, že se brzy rozejdou jeho kroky s ČSSD.

Nová registrace se jménem se podle serveru objevila 3. října v patentovém úřadu. Majitelem značky je Jaroslav Andres, který momentálně blízký Paroubkův spolupracovník a současně je tajemníkem České strany národně socialistické (ČSNS 2005). Ve hře je údajně i přejmenování ČSNS 2005 nebo spojení s nově vznikající stranou.

Paroubek na dotaz, zda Andresem nově zaregistrované jméno je názvem strany, do níž v brzké době vstoupí, odpověděl pouze: „Dobře udělal“.

Právě o ČSNS 2005 se v poslední době v souvislosti s Paroubkovou politickou budoucností intenzivně spekulovalo. V posledních týdnech se začal na odpor stavět letitý předseda této strany Karel Janko.

Někdejší lídr ČSSD v současnosti uvádí, že ve hře je i založení vlastního politického uskupení. Podle Paroubka jedna etapa jeho politického života skončila odstoupením z čela ČSSD po loňských sněmovních volbách, v nichž ČSSD sice vyhrála, ale ztratila reálnou možnost sestavit vládu.

„Od té doby nastala jiná etapa. Ten rok to je taková přechodná doba a teď zřejmě nastane jiná,“ poznamenal Paroubek. Zůstat v ČSSD by podle něj mělo smysl, pokud se s vedením strany dohodl na změnách nynější politiky. Moc tomu ale prý nevěří.