Paroubek založí novou politickou stranu,bude jednat s ČSNS o fúzi

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: Eduard Erben, E15

Bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek zakládá novou politickou stranu Národní socialisté - levice 21. století (NSLS) a začne jednat s Českou stranou národně socialistickou (ČSNS 2005) o integraci a fúzi. Společný program chce údajně představit 26. listopadu na společném sjezdu.

Ústřední rada neparlamentní strany ČSNS 2005 dnes schválila plnou podporu předsednictvu strany pro jednání s Paroubkem. „Ústřední rada 24 hlasy z 27 řekla ano, pokračujte v jednání s panem Paroubkem,“ řekl dnes novinářům místopředseda strany Přemysl Votava.

Rada zároveň ze svých řad vyloučila svého předsedu Karla Janka. Postoj členů strany totiž nebyl k přijetí Paroubka jednoznačný a právě vyloučený Janko s příchodem bývalého premiéra zásadně nesouhlasil. Votava uvedl, že oficiálním důvodem k vyškrtnutí předsedy bylo to, že porušil stanovy strany. Přeregistroval prý značku strany na svou osobu. „Jsem rád, že ČSNS 2005 odplevelila svou stranu od této podivné osoby,“ řekl Paroubek v reakci na vyloučení předsedy. Jankovo vyjádření ČTK zjišťuje.

S informacemi o jednání ústřední rady ČSNS 2005 se zřejmě někdo pokusil manipulovat. Již v noci na dnešek, ještě před jejím zasedáním, obdržela ČTK e-mail podepsaný radou o vyloučení Janka ze strany a naopak vstupu Paroubka do ČSNS 2005. Tyto informace byly předčasné a zavádějící a strana je nepotvrdila.

Strana podá žádost o registraci příští týden. Do svých řad Paroubek láká i Škárku

Zakládajícími členy nové Paroubkovy politické strany jsou poslanec Jiří Šlégr, Jaroslav Král a Michal Kasal. Paroubek by rád do své strany získal i nezařazeného poslance Jaroslava Škárku, který byl zvolen za Věci veřejné. Paroubkův tým nyní stranu vytváří.

„Příští týden bude podána žádost o registraci, dneska jsme projednali návrh stanov, myslím, že nic nestojí v cestě, aby tato strana byla v krátké době zaregistrována a zahájila činnost,“ řekl dnes expremiér. „Samozřejmě s ohledem na výsledek jednání ústřední rady budeme jednat s předsednictvem této strany o integraci, fúzi obou těchto politických celků,“ doplnil. O termínu dalšího jednání ČSNS 2005, které by mělo naznačit míru spolupráce s Paroubkem, zatím není rozhodnuto.

Paroubek se po více než dvaceti letech rozešel s ČSSD, kterou nějakou dobu také vedl a již přivedl k moci, když se stal premiérem. Situaci někdejšímu lídrovi zkomplikovaly loňské volby, kdy sice sociální demokracie pod jeho vedením vyhrála, nicméně nedokázala sestavit vládu a skončila v opozici.

Paroubek pak ohlásil odchod z čela ČSSD. Později řekl, že jedna etapa jeho politického života skončila už právě odstoupením z čela ČSSD po sněmovních volbách, kdy ČSSD, byť jako vítěz, ztratila reálnou možnost sestavit vládu.