Pecina chce tisíc policistů a tři miliardy k tomu

Navýšit počty mužů a žen by Pecina chtěl zejména v oblastech, kde policie dlouhodobě zaznamenává problémy. "Určitě budu dělat vše, ať se stavy dobírají zejména v problematických oblastech - severní Čechy, severní Morava, možná jižní Čechy," zdůraznil Pecina.

Navýšit počty mužů a žen by Pecina chtěl zejména v oblastech, kde policie dlouhodobě zaznamenává problémy. "Určitě budu dělat vše, ať se stavy dobírají zejména v problematických oblastech - severní Čechy, severní Morava, možná jižní Čechy," zdůraznil Pecina.

Ministr vnitra Martin Pecina chce v příštím roce nabrat tisíc policistů. Z rozpočtu na další rok chce získat také o dvě až tři miliardy navíc, což by znamenalo kromě nárůstu stavů policie také zvýšení jejich platů o tři až pět procent. Řekl to po jednání s policejním prezidentem Martinem Červíčkem.

Podle Peciny chybí v rozpočtu vnitra asi osm miliard korun ročně. „Ale to nemůžu dostat příští rok, to je asi nesmyslný požadavek, takže jestli se budeme bavit o dvou nebo o třech miliardách, tak to si myslím, že může být nějaký limit, který může být smysluplný,“ prohlásil Pecina.

Pecina postupuje opačným směrem, než jeho předchůdce Jan Kubice, který chtěl stavy policistů snižovat. Zrušil i tři ze šesti policejních škol. Pro rok 2013 ministerstvo vnitra počítalo s necelými 39 tisíci služebními místy u policie, což je o 1385 míst méně než byl systemizovaný počet pro rok 2012. K 1. červenci 2012 působilo ve služebním poměru 38 776 policistů.

Pecina již dříve sdělil, že chce, aby měl sbor mezi 41 500 a 42 tisíci příslušníky místo současných 38 500. „Já budu usilovat o to, ať se nám na příští rok zvýší počet tabulkových míst i skutečný stav o tisíc policistů, a takto bych chtěl pokračovat až po nějakou úroveň, na které se shodneme, že je v pořádku,“ uvedl ministr.

Podle něho to ale bude muset ještě posvětit vláda. „Já nejsem ministr, který by tady byl čtyři roky a dělal dlouhodobé koncepce,“ dodal.

Červíček ministra a vicepremiéra doplnil, že doplnit stavy by chtěl pouze v některých regionech podle aktuální bezpečnostní situace. „V konečném důsledku by mělo dojít k tomu, že posílíme konkrétní obvodní oddělení, konkrétní kriminálky, kde považujeme situaci za nejvíce rizikovou,“ podotkl policejní prezident.

Počet obyvatel na jednoho policistu:

Počet obyvatel na jednoho policistuPočet obyvatel na jednoho policistuZdroj ministerstvo vnitra

Česká republika má v porovnání s ostatními evropskými zeměmi jednu z nejvyšších hodnot počtu policistů na jednoho obyvatele. Vyplývá to ze studie, kterou Kubice zadal. Srovnatelných hodnot s námi dosahuje pouze sousední Slovensko.