Pelikán: Chovanec porušil koaliční smlouvu

Robert Pelikán

Robert Pelikán Zdroj: ctk

Koaliční dohodovací řízení ohledně sporné reorganizace policie ještě neskončilo, ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) tedy neměl podle koaliční smlouvy změny podepsat, sdělil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Dohodovací schůzka se na žádost hnutí ANO konala ráno.

„Já teď jen těžko hledám slova. Dohodovací řízení ukončeno nebylo, takže pan ministr Chovanec si udělal z koaliční smlouvy trhací kalendář,“ uvedl Pelikán. Absurdní mu připadají i argumenty, které padly na tiskové konferenci, kde Chovanec o svém rozhodnutí informoval.

Koaliční smlouva počítá s dohodovacím řízením pro případy, kdy vznikne mezi stranami spor ohledně jejího plnění nebo ohledně zásadní záležitosti koalice, která není smlouvou upravena. Smyslem je spor vyřešit. Realizace sporné věci bude přerušena do doby ukončení dohodovacího jednání,“ stojí ve smlouvě.

Policie se podle Pelikána „neposunula ani o kousek“. „Znovu zaznělo, že tedy vše nejdříve sesypeme do jednoho útvaru a potom budeme do ledna přemýšlet co s tím. Zřejmě tedy poprosíme všechny zločince, aby půl roku počkali, než je začneme vyšetřovat?“ uvedl.