Pelikán nenašel ve vládě podporu pro protikorupční speciál

ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO)

ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) Zdroj: CTK

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nenašel mezi vládními kolegy z ČSSD a KDU-ČSL podporu pro podobu speciálního protikorupčního státního zastupitelství, jak ji navrhuje v novém zákoně. Návrh nového zákona o státním zastupitelství tak vláda projedná až na příštím zasedání. Pelikán řekl, že v klíčové části návrhu nehodlá ustoupit. "Možnosti nějakých zásadních posunů nevidím," uvedl.

Pelikán dále ovšem připustil, že by během týdne mohl s koaličními partnery najít shodu na změně v detailech. Podle ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD) založení speciálu ministrům nevadí, chtějí ale, aby nad ním existoval dohled.

„Koaliční partneři mají námitku ke konstrukci speciálu, my to považujeme za klíčový prvek, bez kterého ten zákon nemá cenu. Takže budeme dál jednat a zjišťovat, jak to koaliční partneři myslí s tím bojem proti korupci,“ řekl Pelikán. Jeho tým práci na dlouho připravovaném zákoně prý nevzdá. „Budeme hledat cesty, na druhou stranu není možné, abychom ustoupili z klíčových prvků,“ konstatoval.

Dienstbier novinářům řekl, že tím, kdo boj proti korupci zdržuje, je Pelikán. Legislativní rada vlády zákon doporučila ke schválení, vadí jí ale to, že nad protikorupčním speciálem chybí dohled Nejvyššího státního zastupitelství.

Koaliční partneři mají námitku ke konstrukci speciálu, my to považujeme za klíčový prvek

Zákon posiluje postavení i odpovědnost státních zástupců, ruší obě vrchní státní zastupitelství a zavádí od ledna 2017 takzvaný protikorupční speciál pro boj s nejzávažnější hospodářskou kriminalitou. Ministerstvo v důvodové zprávě k návrhu napsalo, že jeho ambicí není přijít s revoluční změnou. Hodlá prý lépe a precizněji vymezit vzájemné vztahy v soustavě státních zastupitelství.

U vedoucích státních zástupců zákon stanoví funkční období, povinná výběrová řízení a odvolatelnost pouze v kárném řízení. Další novinkou je například pravidelné hodnocení státního zástupce s možností jeho přeložení, pokud bude hodnocení opakovaně negativní. Norma prý také omezuje riziko zneužívání dohledu nad zastupitelstvími ke skrytému vyžadování informací, které by s dohledem nesouvisely.

Připomínky jak zastupitelství, tak Unie obhájců

K návrhu měla řadu připomínek krajská státní zastupitelství, výhrady vznesla i Unie obhájců ČR. Kritici mimo jiné tvrdí, že s úpravou by se mělo počkat na připravovaný nový trestní řád. Pelikán nedávno uvedl, že největší boj o podobu zákona očekává v Parlamentu. Dále také řekl, že ve finančních nárocích nového zákona má plnou podporu ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Prvotní návrh nového zákona vznikal v součinnosti se státními zástupci, z projednávání ve Sněmovně jej však stáhla k dopracování bývalá ministryně Marie Benešová (ČSSD). Za její nástupkyně Heleny Válkové (ANO) úřad vypracoval návrh, jenž se od původního výrazně odklonil a vyvolal kritiku, že dostává veřejné žalobce do područí politiků. Tehdejší legislativní náměstek Pelikán nakonec ustoupil a nechal zákon předělat. Ustanovení zákona, která se netýkají protikorupčního speciálu, by měla nabýt účinnosti od příštího července.