Pelikán: Postup ČSSD v kauze Altner přináší nemalé riziko

Robert Pelikán

Robert Pelikán Zdroj: ctk

Postup sociální demokracie v kauze Altner přináší straně podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) nemalé riziko. Je podle něj sice v rozporu s pravomocným výrokem soudu, zároveň ho ale nevnímá jako nerespektování soudní autority. ČSSD má svému bývalému advokátovi Zdeňku Altnerovi poslat téměř 338 milionů korun za zastupování v případu Lidového domu, strana to ale odmítá učinit. Podle odborníků tím postupuje v rozporu s rozhodnutím soudu.

„Ano, ano,“ souhlasil dnes s tímto hodnocením Pelikán. „A to je postup, kterým ona postupovat musí, chce-li si zachovat tu možnost a domoci se u Nejvyššího soudu odkladu vykonatelnosti,“ poznamenal zároveň. „To je prostě takový specifický postup, který tu je, a jak říkám, přináší sociální demokracii nemalé riziko, protože, pokud jí ten Nejvyšší soud nevyhoví, tak jí to bude stát dost peněz navíc,“ řekl novinářům.

ČSSD chce podle svého předsedy a premiéra Bohuslava Sobotky počkat právě na výrok Nejvyššího soudu, k němuž podala dovolání. Dovolání nemá odkladný účinek, ale sociální demokracie se domnívá, že kdyby peníze Altnerovi odeslala, tak už je nedostane zpátky, i kdyby jí dal NS alespoň zčásti za pravdu.

„Já to nechápu jako nějaké nerespektování soudní autority, protože je tam ještě jeden soud, který může rozhodnout jinak,“ řekl k tomuto postupu dnes také Pelikán.

Bělobrádek: Je to věc ČSSD

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek novinářům řekl, že je věcí sociální demokracie, jak postupuje. „Já si myslím, že spíš by mělo znervózňovat naše obyvatele to, že ten soud se táhne 16 let. To je myslím, velmi podstatné, že je možné takovýto soudní spor táhnout tolik let,“ odpověděl na otázku, jestli postup ČSSD nemůže oslabovat důvěru občanů v právní stát.

Sociální demokracie podle něj nemůže nyní peníze pro Altnera dát jednoduše do úschovy. Pokud by chtěla dosáhnout toho, aby byly u třetí osoby, vidí Pelikán jen jednu cestu. „Jediná možnost, aspoň, jak mně je známo z mé předchozí praxe, tak je právě v tom, že ona si počká na to, až proti ní bude nařízeno exekuční řízení a pak tu částku složí exekutorovi a zároveň si požádá o přerušení nebo o odložení té exekuce s odůvodněním, že tu je to dovolání k Nejvyššímu soudu,“ konstatoval.

Altner zatím návrh na exekuci nepodal, ale požádal Obvodní soud pro Prahu 1, aby straně zakázal nakládat s penězi na jejích účtech.