Peroutkova vnučka se omluvy od státu nedočkala. Ministerstvo se dovolalo

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová na chodbě Městského soudu v Praze (2. července 2020)

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová na chodbě Městského soudu v Praze (2. července 2020) Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová na chodbě Městského soudu v Praze (2. července 2020)
Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová na chodbě Městského soudu v Praze (2. července 2020)
3
Fotogalerie

Ministerstvo financí podalo dovolání ve sporu, který se týká výroků prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi. Tiskový odbor ministerstva doplnil, že úřad navrhl i odklad vykonatelnosti rozsudku. Pokud by Nejvyšší soud tomuto požadavku vyhověl, ministerstvo by se nemuselo Peroutkově vnučce Terezii Kaslové omlouvat až do rozhodnutí o dovolání.

Pražský městský soud ministerstvu počátkem července uložil, aby se Kaslové omluvilo za dehonestující a nepravdivé výroky prezidenta o tom, že její děd byl autorem článku "Hitler je gentleman". Omluvu musí úřad zaslat dopisem a také ji zveřejnit na svém webu. Lhůta pro omluvu má vypršet v úterý.

Ministerstvo dovolání podalo ve čtvrtek. Zaslalo ho jak Obvodnímu soudu pro Prahu 1, který o sporu rozhodoval v prvním stupni, tak i přímo Nejvyššímu soudu, jenž bude nyní rozhodovat o návrhu na odklad vykonatelnosti. "Dovolání bylo podáno v blanketní podobě a jeho znění bude v zákonné dvouměsíční lhůtě doplněno," sdělil Zdeněk Vojtěch z tiskového odboru.

Pravděpodobné podání mimořádného opravného prostředku avizovalo ministerstvo již dříve. "Dlouhodobě se totiž domníváme, že veřejný projev prezidenta republiky nelze považovat za nesprávný úřední postup podle zákona o náhradě škody způsobené při výkonu veřejné moci," vysvětlil mluvčí.

Na Nejvyšší soud se chystá obrátit i Kaslová, která se domáhá širší omluvy i za další prezidentovy výroky. "Dovolání do zamítavého výroku bude určitě podáno," napsal ženin advokát František Vyskočil. "Ministerstvo financí se musí za prezidenta omluvit v úterý 18. srpna, což se mu zjevně nechce provést," doplnil k aktuálnímu kroku úřadu.

Vyskočil míní, že ministerstvo má argumentaci dovolání víceméně připravenou z kauzy někdejšího Zemanova poradce Zdeňka Šarapatky. V ní se má úřad omluvit za prezidentův nepravdivý výrok, že muže vyhodil pro neschopnost. Ve sporu o Šarapatku ministerstvo rovněž požádalo Nejvyšší soud o odklad vykonatelnosti a soud mu vyhověl.

Zeman své výroky o Peroutkovi pronesl v lednu 2015 na pražském fóru k holokaustu, kde hovořil o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu. Tvrdil, že novinář zveřejnil článek "Hitler je gentleman" v časopisu Přítomnost. Později na tiskové konferenci řekl, že text viděl na vlastní oči. Hradu se však článek v archivech nepodařilo nalézt, podle historiků neexistuje.