Pět lidí v Praze mělo karuselovými podvody stát připravit o 222 milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Městské státní zastupitelství v Praze dnes podalo obžalobu na pět lidí pro zločin krácení daně. Při karuselových podvodech údajně způsobili státu škodu ve výši 222 milionů korun. V případě prokázání viny hrozí obžalovaným pět až deset let vězení.

„V rámci vytvořeného řetězce společností, které spolu fiktivně obchodovaly, uplatňovali nadměrný odpočet DPH za údajný prodej fiktivního zboží,“ popsala mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová. Doplnila, že předmětem fiktivních obchodů byly tonery do tiskáren nebo kopírky.

O kauze se stejným počtem obviněných i podobnou výší škody se na nedávné tiskové konferenci zmiňoval šéf protikorupční policie Jaroslav Vild jako o dokladu toho, že se trestní věci zpracovávané týmem daňové kobry a následně protikorupčním útvarem dostanou až k soudu.

Prodej bez zdanění

Pět obviněných podle útvaru vytvořilo v letech 2010 a 2011 řetězec firem, přes který vyváželi do zemí Evropské unie neexistující zboží, deklarované například jako tiskárny nebo příslušenství do tiskáren a kopírek.

Pachatelé karuselových neboli kolotočových podvodů využívají toho, že dodání zboží do jiného členského státu Evropské unie je osvobozeno od daně z přidané hodnoty. Podvody vznikají tak, že zboží zakoupené v jednom členském státě bez DPH je v jiném členském státě prodáno včetně DPH, aniž by příslušný obchodník odvedl daň.