Piráti žalují Klause. Hrad tají autory amnestie

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Tomas Kubelka, Sedmicka

Česká pirátská strana podala k pražskému městskému soudu správní žalobu na prezidenta Václava Klause kvůli utajování informací. Důvodem je, že Hrad odmítá sdělit, kdo patří k autorům široce kritizované amnestie. Ze stejného důvodu chce podat žalobu i občanské sdružení Lepší Kladno.

Hrad podle pirátů utajuje informace o přípravě amnestie a lidech, kteří o ní věděli předem. Místopředseda strany Jakub Michálek se odkazuje na zákon o svobodném přístupu k informacím.

Michálkovu původní žádost o informace o amnestii totiž zamítl vedoucí Klausovy kanceláře Jiří Weigl. „Hrad v rozhodnutí prohlásil, že prezident nemusí nikomu nic zdůvodňovat. To je ovšem v rozporu se zákonem o svobodném přístupu k informacím,“ uvedl Michálek a dodal, že se proti rozhodnutí nebylo možné odvolat, proto podal správní žalobu. Amnestií se již zabývá a rozhořčení netají ani budoucí prezident Miloš Zeman.

Problém s informacemi z Hradu má také občanské sdružení Lepší Kladno. Jeho mluvčí Milan Hamerský se chce obrátit na prezidenta se stížností, že jeho kancelář odmítla sdělit podrobnosti k amnestii. Sdružení se ptalo také úřadu vlády a ministerstva spravedlnosti. Reakce ale údajně nebyly dostatečné. Tajemník prezidenta Ladislav Jakl odpověděl, že podle ústavy je autorem amnestie hlava státu. „Jde o ústavní právo prezidenta republiky, které nemusí nikomu zdůvodňovat,“ napsal Jakl s tím, že žádost sdružení se odkládá.

Podle Hamerského je Jaklova reakce výsměchem dobrým mravům i zákonu. Sdružení si bude na odložení stěžovat u Klause a pokud prezident nevyhoví, Hamerský chce podat žalobu k soudu, řekl. Podle něj je zřejmé, že na amnestii pracovalo více lidí. Po vyhlášení amnestie se popularita Václava Klause strmě propadla.

Dosluhující prezident vyhlásil amnestii na Nový rok na závěr svého tradičního projevu. Amnestie kromě odpuštění krátkých trestů ukončila trestní stíhání v kauzách trvajících déle než osm let se sazbou do deseti let. Bez závěru tak možná skončily některé ostře sledované případy týkající se korupce či závažné hospodářské kriminality.

Co říká článek II Klausovy amnestie:

Čl. II - Zastavení trestního stíhání
Nařizuji, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání, s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let.

——————————————————————–

Na údajné odpírání informací o amnestii si už dříve stěžoval místopředsedova ČSSD Lubomír Zaorálek. Hrad mu údajně nesdělil, kdo je autorem amnestie, a odpověď byla prý arogantní. Zaorálek se chce odvolat přímo ke Klausovi, pak bude případně zvažovat žalobu.

Významné kauzy, které již zastavila amnestie: