Po Dienstbierovi a Zemanovi za komunisty kvůli podpoře přišla i Bobošíková

Jana Bobošíková

Jana Bobošíková Zdroj: ctk

S komunisty mám společný názor na Evropskou unii, Benešovy dekrety a jadernou energetiku, řekla novinářům prezidentská kandidátka Jana Bobošíková při příchodu na dnešní jednání s vedením KSČM. Chce mu - podobně jako už to udělali dříve Miloš Zeman a Jiří Dienstbier - představit svou představu o působení v roli hlavy státu.

Komunisté už dříve uvedli, že svým stoupencům pro nadcházející prezidentskou volbu nikoho jmenovitě nedoporučí. Lidé by ale podle nich měli volit levicové kandidáty.

„Bude pouze na KSČM, jak se rozhodne, zda si své rozhodnutí ponechá, nebo jestli je případně nějak revokuje. Nemyslím si, že by mě komunisté přijímali, pokud by byli dopředu skálopevně rozhodnuti, že nebudou se svým usnesením nic dělat,“ uvedla k tomu Bobošíková.

Soudí, že kandidát na prezidenta by měl hledat styčné body se všemi póly politiky, a připomněla, že jí vyjádřila podporu konzervativní Akce D.O.S.T. Styčné body vidí Bobošíková i v případě KSČM.

Bobošíková už dříve v dopisu stranickému předsedovi Vojtěchu Filipovi napsala, že není levicovou političkou. Připomněla také, že při minulé parlamentní volbě hlavy státu byla v jedné z jejích fází kandidátkou KSČM.

Přímá volba nástupce Václava Klause by měla začít za týden. Na postup do druhého kola zatím průzkumy favorizují expremiéry Jana Fischera a Zemana.