Počet nakažených v Česku se blíží dvěma tisícům, devět lidí koronaviru podlehlo

Koronavirus v Česku

Koronavirus v Česku Zdroj: Blesk:David Malik

Koronavirus v Česku
Koronavirus v Česku
Koronavirus v Česku
Koronavirus v Česku
Koronavirus v Česku
7
Fotogalerie

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku stoupl za dnešek do 18:00 o 162 na 1925. Nárůst počtu případů je tak dnes výrazně menší než ve středu, kdy za celý den přibylo 291 nových případů. Dnes se také zvýšil počet úmrtí mezi lidmi nakaženými koronavirem ze středečních šesti na devět. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví ke koronaviru. Počet lidí v Česku, kteří se z nákazy koronavirem vyléčili, zůstává zatím stejný jako ve středu. Uzdravilo se deset z nakažených lidí.

Jedním z dnes nově oznámených zemřelých je osmdesátiletý pacient Fakultní nemocnice Hradec Králové. Trpěl podle nemocnice velmi vážným onemocněním, a před několika dny byl navíc pozitivně testován na nemoc COVID-19, kterou koronavirus způsobuje. Další oběti jsou dvě ženy z domova pro seniory v Praze-Michli, řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Ženy byly podle něj ve vysokém věku a měly další vážná onemocnění. Také další zemřelí trpěli většinou několika dalšími chorobami nebo nějakou vážnou nemocí.

Během středy zemřeli tři pacienti s nemocí COVID-19. Všichni měli chronické zdravotní potíže. Nemocnice na Bulovce informovala o úmrtí třiaosmdesátiletého pacienta z Prahy a středočeská hygienická stanice o dalším zemřelém pacientovi z Kladenska, který byl v domácím léčení. Třetí pacient zemřel v Thomayerově nemocnici v Praze, kde je na oddělení následné péče 13 seniorů nakažených novým koronavirem. Minulý týden se tam nemoc prokázala u tří zdravotních sester, před nimi u dvou dalších na plicní klinice.

Počet nových případů nákazy koronavirem je prozatím za dnešek nižší než za předchozí dva dny. V úterý i středu ale kromě počtu nakažených značně rostl i počet provedených testů. Zatímco v závěru minulého týdne bylo denně prováděno kolem dvou tisícovek testů, v pondělí už bylo testů přes 2200, v úterý skoro 3000 a ve středu zhruba 4100. Za dnešek zatím počet testů znám není.

Nakažených může být podle odborníků do konce března až kolem 3000 a následně může celkový počet případů růst až k 15 tisícům.