Počet zbankrotovaných podniků v listopadu stoupl o 33 na 747

V listopadu bylo vyhlášeno 70 bankrotů obchodních společností, což bylo o 13 méně než v říjnu. Zároveň bylo vyhlášeno 677 bankrotů fyzických osob podnikatelů, o 46 více než v předchozím měsíci. Celkový počet zbankrotovaných podniků tak v listopadu stoupl o 33 na 747 firem. Vyplývá to ze studie společnosti CRIF - Czech Credit Bureau.

Počet návrhů na bankrot podnikatelských subjektů se snížil. U obchodních společností bylo v listopadu podáno 144 návrhů (o 46 méně než v říjnu) a u fyzických osob podnikatelů 814 návrhů (o 17 méně).

„Očekáváme, že počet bankrotů obchodních společností za celý letošní rok mírně přesáhne tisícovku a meziročně se sníží o 17 procent. Je to rychlejší pokles než v roce 2014, kdy činil 11 procent. Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů se sice bude i nadále zvyšovat (o osm procent), avšak jeho dynamika bude podstatně nižší než v roce 2014,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková. Také odhadla, že počet návrhů na bankrot obchodních společností se v roce 2015 ve srovnání s loňskem sníží o téměř desetinu a počet návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů poroste mnohem nižším tempem (o šest procent).

Očekáváme, že počet bankrotů obchodních společností za celý letošní rok mírně přesáhne tisícovku

Nejvíce bankrotů obchodních společností bylo vyhlášeno v Praze (24) a Jihomoravském kraji (20), těchto dvou krajů se týkala více než polovina listopadových bankrotů obchodních společností. Žádný bankrot obchodních společností nebyl vyhlášen v Pardubickém kraji.

Meziročně se počet bankrotů obchodních společností snížil ve všech krajích s výjimkou tří, a to Karlovarského kraje (64 procent), Jihočeského kraje (23 procent) a kraje Královéhradeckého (dvě procenta). Nejrychleji se počet bankrotů snížil v Kraji Vysočina (minus 52 procent) a v Olomouckém kraji (minus 34 procent).

V listopadu bylo nejvíce bankrotů fyzických osob podnikatelů vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (84 bankrotů) a v kraji Středočeském (78). Nejméně to bylo na Vysočině (23 bankrotů) a ve Zlínském kraji (30). Meziročně se počet bankrotů fyzických osob podnikatelů v sedmi krajích snížil, nejrychleji to bylo v kraji Plzeňském a Karlovarském. Ke značnému růstu došlo ve Středočeském kraji, podstatně mírnější pak byl růst bankrotů ve Zlínském kraji.