Podnikatel Savov se ohradil proti činnosti policie. Je to zvůle, tvrdí

Policie

Policie Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Policie na svém webu vyhlásila pátrání po podnikateli Františku Savovovi. "V souvislosti s vyšetřováním případu vylákání nadměrných odpočtů DPH naši kriminalisté vyhlásili pátrání po jedné osobě z důvodu, že se vyhýbá úkonům trestního řízení," řekl České televizi mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.

Savov není z ničeho obviněn ani stíhán, což potvrdilo i státní zastupitelství. „My k tomu můžeme pouze sdělit, že nebylo zahájeno trestní stíhání a že nebyl vydán zatykač,“ uvedla pro server Echo24 mluvčí dozorujícího Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

A proti zdůvodnění policie se Savov ohradil. „Je-li jediným důvodem tvrzení, že se jako svědek vyhýbám podání vysvětlení na Policii ČR, pak mohu doložit, že na své doručovací adrese veškerou poštu řádně přebírám. Problém však je, že v tomto konkrétním případě bylo jednání již třikrát nařízeno v termínu před řádným převzetím výzvy k účasti na něm,“ vysvětlil.

„Potvrzuji, že s výjimkou služebních cest se zdržuji v Praze. Všechny policejní zásilky řádně přebírám, ale nechápu, proč jsou záměrně doručovány až po nařízeném jednání. Podle mého názoru tedy policie neměla žádný důvod vyhlašovat teatrální pátrání. Státní zastupitelství ostatně aktuálně mým právním zástupcům potvrdilo, že žádný zatykač vydán nebyl,“ uzavřel podnikatel.

Činnost policie nikterak nesouvisí s činností vydavatelství Mladá fronta. Policie ČR to ve svém prohlášení , kdy provedla prohlídky mj. i na adrese, kde kromě jiných firem sídlí i část vydavatelství.

Vlastníkem Mladé fronty je americký fond European Financial Services. K vlastnictví této společnosti se v minulosti František Savov přihlásil.