Podnikatel Smelík musí státu splatit milionový úvěr pro Liglass, rozhodl soud

Michal Smelík (vpravo) stvrzuje smlovu se zástupcem kyrgyzské vlády. Tleská jim prezident Almazbek Atambajev.

Michal Smelík (vpravo) stvrzuje smlovu se zástupcem kyrgyzské vlády. Tleská jim prezident Almazbek Atambajev. Zdroj: Foto Aha! – Jakub Poláček, prezident.kg

Podnikatel Michael Smelík a jeho bratr musejí zaplatit státní Českomoravské záruční a rozvojové bance (ČMZRB) víc než osm milionů korun kvůli nesplacenému úvěru pro Smelíkovu firmu Liglass. Rozhodl o tom pravomocně Vrchní soud v Praze. Firma úvěr na podporu vstupu na zahraniční trhy dostala od ČMZRB v roce 2005, skončila ale v konkurzu. Smelíkova jiná firma Liglass Trading se loni dostala do povědomí, když po přímluvě hradního kancléře Vratislava Mynáře získala projekt v Kyrgyzstánu.

Informaci ve středu přinesl server iHNed.cz. Společnost Liglass dostala od ČMZRB úvěr 3,15 milionu korun, úrok byl jedno procento a splácet měla firma začít až po šesti letech. Před svým úpadkem zaplatila ale jen několik desítek tisíc korun. Věřitelé Liglassu přihlásili pohledávky za 170 milionů korun, z toho ČMZRB včetně úroků 7,5 milionu, píše iHNed.

Placení po Michaelu Smelíkovi a jeho bratrovi Reném záruční banka vyžaduje, protože se za úvěr zaručili bianco směnkou. Bance dal před více než dvěma roky za pravdu Městský soud v Praze, vrchní soud nyní verdikt potvrdil. "Předložená směnka je platná a žalobce má právo na zaplacení uvedené směnečné sumy včetně patřičných úroků," uvedla soudkyně Kateřina Černá.

Smelík je podle serveru přesvědčen, že nakonec nic platit nebude. "Ručitelský závazek nevznikne, protože insolvenční správce to zaplatí z konkurzní podstaty," řekl podnikatel. Insolvenční správkyně dosud zkoušela prodat nemovitosti Liglassu na Železnobrodsku, vítěz dražby ale nezaplatil. Navíc není jasné, jaký podíl ze zpeněžení by mohla dostat ČMZRB.

Spřízněná společnost Liglass Trading loni v červenci po Mynářově přímluvě získala v Kyrgyzstánu projekt za zhruba 12 miliard korun na stavbu elektráren. V daném oboru přitom nepodnikala a s podobně velkou zakázkou neměla zkušenosti. Kyrgyzští činitelé později oznámili, že Liglass Trading nezaplatil dohodnutou sumu za práce, které už byly v projektu provedeny.

Kyrgyzstán proto od smlouvy odstoupil. Firma podle informací médií darovala 200 tisíc korun Straně práv občanů v době, kdy byl Mynář jejím předsedou. Mynář spojitost daru s doporučením odmítl.