Podnikatelem roku 2013 se stal Jiří Hlavatý z textilky Juta

Jiří Hlavatý, majitel a ředitel textilky Juta

Jiří Hlavatý, majitel a ředitel textilky Juta Zdroj: ctk

V soutěži EY Podnikatel roku 2013 zvítězil Jiří Hlavatý, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Juta, největší textilky v Česku. Ocenění převzal v úterý večer na pražském Žofíně z rukou 1. místopředsedy vlády pro ekonomiku a ministra financí České republiky Andreje Babiše a Magdaleny Souček, vedoucí partnerky společnosti EY, která soutěž v České republice vyhlašuje od roku 2000.

„Věřím, že Jiří Hlavatý bude skvěle reprezentovat podnikatele z České republiky na celosvětovém finále v Monte Carlu a že jeho příběh osloví mezinárodní porotu stejně jako nás,“ uvedla Magdalena Souček, vedoucí partnerka pořádající společnosti EY.

Kromě hlavního ocenění byl na slavnostním vyhlášení udělen i titul Technologický podnikatel roku, který si odnesli František Kudela a Robert Kudela ze společnosti Chropyňská strojírna, dodavatele automatizovaných svařovacích, montážních a dopravních linek.

Ocenění Začínajícího podnikatele roku 2013 získali Veronika Mouchová a Filip Říha ze společnosti YesFresh, která prostřednictvím takzvaných Freshbedýnek rozváží zákazníkům biopotraviny. Udělen byl i titul EY Společensky prospěšný podnikatel roku 2013, jenž obdržel Jan Školník z Agentury pro rozvoj Broumovska.

Nezávislá porota vedená loňským vítězem soutěže, Františkem Piškaninem ze společnosti Hopi, pak také udělila zvláštní cenu poroty Gevorgovi Avetisyanovi ze společnosti Marlenka international, která vyrábí a prodává medové produkty. Cenu čtenářů MF Dnes a iDnes.cz o „Nejlepší podnikatelský příběh“ pak obdržel Karel Nikl ze společnosti Karel NIKL, jež vyrábí nástrahy pro kapry a distribuuje rybářské potřeby.

Hlavatý: Firmy se liší jen kvalitou zaměstnanců

Podle Jiřího Hlavatého, který bude Českou republiku reprezentovat i na světovém finále soutěže Podnikatel roku v červnu v Monaku, se firmy mezi sebou liší jen kvalitou zaměstnanců. „Lidem je třeba dát příležitost, ale zároveň sledovat, zda ji umějí a chtějí využít,“ uvedl Hlavatý, který je zároveň držitelem titulu Podnikatel roku 2013 Královéhradeckého kraje. Při přebírání tohoto ocenění také dodal, že každý manažer podniku či instituce by měl být trochu ješitný a ctižádostivý.

„Důležité je samozřejmě i pracovní nasazení. Pokud ho nemá ten, kdo vede, jak ho mají mít lidé, kteří pracují pod ním,“ glosoval úspěšný podnikatel.

Jiří Hlavatý a úspěšná textilka Juta
Jiří Hlavatý pro značku Juta pracuje již čtyřicet let, po sametové revoluci se pod jeho vedením stala největší textilkou v Česku.
Pod firmu spadá čtrnáct továren a 2000 zaměstnanců.
Roční obrat firmy dosahuje téměř šest miliard korun a více než 80 procent produkce je vyváženo do 65 zemí světa.
Juta dnes vydělává hlavně na výrobě geotextilií, hydroizolačních fólií a membrán pro stavebnictví.
Ve Velké Británii, kde vlastní výrobní závod, je jedničkou na trhu hydroizolačních fólií. V současnosti firma vlastní 51 ochranných známek a patentů v ČR i v dalších zemích Evropy.

„Těší mě, že letošní ročník soutěže EY Podnikatel roku opět přináší jedinečné podnikatelské příběhy, které mohou být příkladem a motivací pro ostatní a které potvrzují, že velkého úspěchu v podnikání lze dosáhnout i při dodržování pravidel fair play,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice.

Dvanáct žen v soutěži

Při výběru mezi nominovanými byznysmeny se porota řídila mezinárodně platnými pravidly. Mezi hlavní kritéria hodnocení patří strategická orientace, globální dosah a samozřejmě finanční výsledky podniku, které jsou jasným ukazatelem zdraví a růstu firmy. Proces zohledňuje také osobnost soutěžícího a jeho podnikatelský příběh.

Partnery soutěže Podnikatel roku, pořádané EY a MF Dnes, jsou společnosti Accredio a Raiffeisenbank. Soutěž podporují agentura CzechInvest, sdružení Tuesday Business Network, g82 a US Business School Praha. Mediálními partnery jsou týdeník Euro, magazín Forbes a Český rozhlas 1 Radiožurnál.