Pohůnek dokončuje výpověď v kauze Nečasové a zneužití rozvědky

Jan Pohůnek

Jan Pohůnek Zdroj: CTK

Před Obvodním soudem pro Prahu 1 ve středu končí výslech bývalého pracovníka Vojenského zpravodajství (VZ) Jana Pohůnka, který je obžalovaný v případu exšéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové. Žalobci ji viní ze zneužití rozvědky. Nečasová má již výslech za sebou, stejně jako další dva obžalovaní, bývalí šéfové tajné služby Milan Kovanda a Ondrej Páleník. Shodně vinu odmítli. Výslechy se vedou od pondělí za zavřenými dveřmi kvůli utajeným informacím.

Čtveřici hrozí až pětileté vězení za zneužití pravomoci. Nečasová k soudu ve středu nepřišla, od úterý je z jednání omluvená. Vojenští důstojníci se jednání účastní. Pohůnek začal hovořit k soudu v úterý odpoledne a vyjádřil se jen k části obžaloby. Zbytek komentuje dnes. Má mít připravenou řeč, která je ze všech obžalovaných nejobsáhlejší.

Pohůnkem se uzavře úvodní část hlavního líčení, při které se obvinění vyjadřují k obžalobě. Následují výslechy svědků. Soudkyně Helena Králová na odpoledne předvolala první dva. Jedním z nich by měl být bývalý šéf Úřadu vlády Lubomír Poul. Soudkyně také rozhodne, zda na výslechy svědků pustí do jednací síně veřejnost.

Hlavní líčení je zatím nařízené do čtvrtka. Původně měl tento týden vypovídat také manžel Nečasové, expremiér Petr Nečas, a jeho bývalá manželka Radka. Právě Radky Nečasové se týkalo údajné sledování. Podle obžaloby zneužila v roce 2012 tehdy Jana Nagyová rozvědku k jejímu sledování, když šéfovala Nečasově kabinetu. Případ vedl k pádu vlády, Nečas se později s Nagyovou oženil.

Vzhledem k tomu, že se výslechy obžalovaných protáhly, Králová Nečase a jeho exmanželku odvolala. Podle žalobce Rostislava Bajgera na jejich svědectví dojde až v příštích termínech.

Soud zpomaluje zapisování

Důvodem prodlužování výslechů je složitější zapisování. Soud totiž kvůli utajeným informacím výpovědi nenahrává a zapisovatelka je ani nezaznamenává psaním na počítači, protože nesmí zůstat na žádném datovém nosiči. Věty postupně zapisuje na psacím stroji, popsal Kovandův advokát Jiří Matzner.

Obžalovaní vinu odmítají. Nečasová zatím s médii nehovořila, mluvil za ni jen její advokát Eduard Bruna. Vojenští důstojníci tvrdí, že nikdo rozvědku nezneužil a nebyl porušen zákon. Například Kovanda již dříve uvedl, že se nejednalo o sledování, ale zpravodajci prověřovali podezření o pohybu pochybných lidí kolem premiérovy manželky. Zadání prý mířilo z „nejvyšších míst“ a akce byla takzvaně kontrasledováním. Páleník také již dříve uvedl, že Nečas údajně o sledování věděl.