Policie hlídala Bémovu vilu kvůli pochybným 100 milionům, zloději nepřišli

Pavel Bém

Pavel Bém Zdroj: profimedia.cz

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v dubnu dvanáct dní sledovala vilu, kde žije bývalý pražský primátor a poslanec ODS Pavel Bém, kvůli podezření, že z ní má být ukradeno 100 milionů korun pocházejících z trestné činnosti. Krádež údajně organizovali dva policisté.

Případ prý souvisel s kauzou bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové. Zloději však nepřišli a důkazy o existenci peněz nejsou. GIBS se k tomu odmítla vyjádřit.

„Z taktických důvodů se náš útvar k položeným otázkám nebude vyjadřovat,“ sdělila mluvčí GIBS Radka Sandorová. O sledování informoval server iDnes.cz. Bém řekl, že o akci neví. Operaci kriminalistů a tajných služeb podle deníku spustily poznatky z vyšetřování případu Nagyové a podezření z manipulování veřejných zakázek takzvanými kmotry Romanem Janouškem a Ivo Rittigem.

Brněnský informátor policejnímu útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) řekl o krádeži v Bémově vile, kterou údajně chystají dva policisté a kterou prý nikdo neohlásí, protože peníze ukryté ve sklepě domu pocházejí z trestné činnosti.

Janoušek a Bém jsou přátelé, proto detektivy napadalo, zda by informace o milionech ve vile nemohla s případem souviset. Protože podezřelí byli policisté, předal ÚOOZ případ generální inspekci. Údajný informátor, kterým byl majitel brněnských sportbarů, však spolupráci s policií popřel.

Nic nevyplynulo ani z odposlechů, nepodařilo se navíc ani získat důkazy o existenci peněz. ÚOOZ se k tomu nechtěla vyjádřit. „Operativní informace, pokud existují, nejsou důkazním materiálem, a proto také nejsou určeny ke zveřejňování,“ uvedl šéf útvaru Robert Šlachta.