Policie na pražském letišti zadržela dva Iráčany podezřelé z terorismu

Letiště Václava Havla Praha

Letiště Václava Havla Praha Zdroj: Profimedia

Letiště Praha
Letiště Václava Havla Praha
3
Fotogalerie

Cizinecká policie zadržela ve středu na pražském letišti dva cizince, kteří jsou v Rakousku podezřelí z terorismu. Sdělila to mluvčí policejního prezidia Eva Kropáčová. Podle vyjádření rakouského ministra vnitra Herberta Kickla tvořili zadržení společnou buňku s Iráčanem podezřelým z útoků na vlaky v Německu. Podezřelí jsou nyní v policejní cele a pražské městské státní zastupitelství pro ně požaduje předběžnou vazbu. O jejich vydání do Rakouska rozhodne soud.

„Můžeme potvrdit, že policisté z cizinecké policie včera na letišti Václava Havla v Praze na základě evropského zatýkacího rozkazu vydaného vídeňským zemským úřadem pro ochranu ústavy a boji proti terorismu, zadrželi krátce po příletu do České republiky dva cizince,“ uvedla Kropáčová.

Pražské městské státní zastupitelství navrhlo soudu, aby oba vzal do předběžné vazby. "Soud obdržel návrh na vzetí osob zadržených ve středu na základě evropského zatýkacího rozkazu do předběžné vazby," uvedla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Zadržení cizinci jsou muž a žena, soud o jejich vazbě musí rozhodnout do pátečního večera. 

Státní zastupitelství povede nyní předběžné šetření, soud bude následně rozhodovat o předání údajných teroristů do Rakouska. Podle zákona o mezinárodní justiční spolupráci v trestních věcech by měl rozhodnout do 60 dnů.

Iráčana podezřelého ze dvou teroristických útoků na vysokorychlostní vlaky v Německu zadržela rakouská policie v pondělí ve Vídni. „Právě včera (ve středu) byli v Praze, v Česku, zadrženi další dva údajní teroristé, s nimiž tento Iráčan tvořil společnou buňku,“ citovala agentura DPA z Kicklova vystoupení v rakouském parlamentu.

Podle německého generálního státního zastupitelství dvaačtyřicetiletý Iráčan zadržený ve Vídni zjevně sympatizoval s teroristickou organizací Islámský stát. Rakouská prokuratura uvedla, že ve vlacích nikdo nepřišel o život jen díky technické chybě.

Iráčan je mimo jiné podezřelý, že spolu s několika dalšími osobami loni v říjnu natáhl ocelové lano mezi sloupy trakčního vedení nad kolejemi u bavorského městečka Allersberg, po kterých jezdí vysokorychlostní vlaky na trase Mnichov-Norimberk. Vznikla jen hmotná škoda.

V druhém případě z loňského prosince odhalili drážní zaměstnanci poškození trakčního vedení u kolejí mezi berlínskými nádražími Karlshorst a Wuhlheide.

Zadržený Iráčan čelí obvinění z pokusu o vraždu s teroristickým motivem, z těžkého poškození věci s teroristickým motivem a z členství v teroristické organizaci. V případě, že bude uznán vinným, hrozí mu až doživotí. Muž se podle prokuratury k činům, které mu jsou kladeny za vinu, přiznal, odmítá ale, že jeho motiv byl teroristický.

Výběr cizinců zadržených na území ČR a obviněných z terorismu

Duben 2001 - Do Moskvy byl předán ruský občan Sergej Maximenko, který byl obviněn z terorismu a který žádal o politický azyl v Česku. V Rusku byl spolu s dalšími souzen za zničení pomníku Mikuláše II. ve městě Mytišči u Moskvy, zaminování pomníku Petra I. v Moskvě a také plynárenské stanice ve městě Ljubercy. 

Prosinec 2005 - V Praze byl na základě mezinárodního zatykače zatčen švédský občan libanonského původu Oussama Kassir, cestující ze Švédska do Bejrútu. Kassir byl v USA obviněn, že se v Oregonu v roce 1999 podílel na přípravách vybudování tréninkového tábora pro teroristy. V dubnu 2007 pražský městský soud rozhodl o jeho vydání do USA a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil rozhodl o jeho vydání v září téhož roku. Poté byl Kassir vydán do USA a odsouzen na doživotí. 

Duben 2011 - Policie zadržela Pákistánce, na něhož byl vydán mezinárodní zatykač pro podezření z vraždy a terorismu. Státní zastupitelství muže později propustilo, protože Pákistán včas nedodal potřebné dokumenty. 

Duben 2014 - V Praze byla zadržena trojice údajných spolupracovníků teroristů. Šlo o Libanonce s ukrajinským pasem Alího Fajáda, Faouziho Jabera z Pobřeží slonoviny a Chálida Marabího, státního příslušníka Pobřeží slonoviny a Libanonu. Podle USA chtěli Fajád, Jaber a Marabí prodat kokain a zbraně agentům z Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Fajád a Marabí byli propuštěni z vazby v únoru 2016 poté, co se do ČR vrátila pětice Čechů, kteří byli uneseni v červenci 2015 v Libanonu. Pětice Čechů podle informací médií padla do léčky připravené libanonskou tajnou službou, která chtěla dostat z Česka svého pracovníka Fajáda. Na souvislost upozornila i libanonská média. Tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán nepovolil vydání Fajáda a Marabího do USA, což ostře kritizovalo americké velvyslanectví v Praze. Vydat Fajáda, který byl později propuštěn z libanonské vazby, do USA odmítl i Libanon. Vydán do USA byl pouze Jaber. 

Listopad 2015 - Policie z Královéhradeckého kraje zadržela při silniční kontrole tureckého občana Nazmiho Sahina, kterého hledal Interpol. Muž, kterému již dříve Itálie přiznala status uprchlíka a který je podle některých médií kurdské národnosti, byl v Turecku odsouzen na šest let a tři měsíce za "napojení na organizaci s politickými zájmy neslučitelnými se státním zřízením Turecka" a vyhýbal se nástupu do vězení. V únoru 2016 soud pravomocně rozhodl, že vydání Sahina není přípustné, a muže propustil z předběžné vydávací vazby. 

Únor 2018 - V Praze byl zatčen významný představitel syrských Kurdů Sálih Muslim, kterého Ankara označuje za teroristu. Turci Muslima spojují s bombovým útokem v Ankaře z března 2017, který podle nich zosnovala výkonná rada Kurdské strany pracujících. Dřívější zatykač z prosince 2016 ho pak spojil s jiným bombovým útokem, při němž zemřelo 29 lidí a dalších 87 bylo zraněno. Česká policie Muslima zadržela na základě zatykače Interpolu na žádost turecké vlády, pražský soud ale Muslima propustil na svobodu a ten poté odjel do Německa. Rozhodnutí českého soudu Ankara tvrdě kritizovala a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dokonce prohlásil, že Česko podporuje terorismus. 

Březen 2019 - Na základě evropského zatýkacího rozkazu vydaného Rakouskem byli v Praze ve středu zadrženi muž a žena, kteří tvořili podle vyjádření rakouského ministra vnitra Herberta Kickla společnou buňku s Iráčanem podezřelým z útoků na vysokorychlostní vlaky v Německu. Dvaačtyřicetiletý Iráčan byl zadržen toto pondělí.