Policie obvinila z korupce soudce, žalobce a advokáta

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Šest lidí obvinil z korupce v souvislosti s rozhodovací činností soudu Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. "Za naše detektivy mohu říci, že se jednalo o naprosto ojedinělý případ v tom, jak fungoval klientelistický systém. Způsob komunikace, vzájemné vazby byly tak silné, že nás to zarazilo," uvedl v ČT Šlachta.

Mezi obviněnými je soudce, státní zástupce, advokát a advokátní koncipient. Obviněným soudcem je Ondřej Havlín z Obvodního soudu pro Prahu 2. Obviněný je údajně i státní zástupce František Fiala. Policisté z ÚOOZ již ve čtvrtek zadrželi sedm lidí v souvislosti s případem, na kterém pracovali už od loňského podzimu. „Šest osob následně obvinili z trestných činů nepřímého úplatkářství, přijetí úplatku, podvodu, vydírání a zneužití pravomoci úřední osoby,“ řekla Bradáčová. Doplnila, že dva z obviněných nejsou z právního prostředí.

Případ dozoruje vrchní státní zastupitelství z toho důvodu, že kauza souvisí s rozhodovací činností soudu a státního zastupitelství. Pět obviněných už bylo propuštěno na svobodu. Jeden zůstává zadržen, soud bude v jeho případě rozhodovat o vzetí do vazby. Bradáčová zatím nechtěla specifikovat, o kterého z obviněných jde. Situací už se zabývá i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Soudce Havlína může dočasně zprostit výkonu funkce. Zproštění by trvalo až do pravomocného skončení trestního stíhání, přičemž po tuto dobu by soudce pobíral polovinu svého platu.

Kárný trest

Havlína loni v květnu kárně potrestal Nejvyšší správní soud desetiprocentním snížením platu na dobu šesti měsíců za to, že se pokusil ovlivňovat kolegyni, která měla na starosti případ Jana Harangozzy známého z kauzy kolem konkurzního . Havlín se soudkyně vyptával na její postup a vyzýval ji k vyslechnutí svědka, který měl podle něj vypovědět něco jiného, než co stálo v obžalobě. Neoprávněně také nahlížel do spisu. Tvrzení žalujícího ministerstva spravedlnosti, že Havlín v Harangozzově spisu rovněž prováděl změny, kárný senát neprokázal.

Havlín s kárnou žalobou zásadně nesouhlasil. Uznal, že do spisu nahlížel, hájil se ale tím, že to není zakázané. V minulosti byl soudce nepravomocně kárně potrestán také za průtahy, toto rozhodnutí ale následně zrušil Nejvyšší soud s odůvodněním, že Havlín se na Obvodním soudu pro Prahu 2 řadí k jedněm z nejlepších a nejvýkonnějších. Z mediálně sledovaných kauz Havlín rozhodoval například v případu bývalého náměstka pražského primátora Karla Březiny či sochaře Pavla Opočenského.