Policie odložila případ sledování mailů na ministerstvu

internet

internet

Policie odložila případ sledování e-mailové korespondence a úniků dat z ministerstva školství. Podle vyšetřování se nestal trestný čin, zaměstnanci ministerstva prý o kontrole elektronické pošty věděli z pracovních smluv. Informuje o tom server Týden.cz.

Kauza začala, když do médií unikly informace o statisícových odměnách zaměstnanců ministerstva. Bylo zřejmé, že pocházejí z interní e-mailové komunikace. Na ministerstvu fungoval jeden účet, z něhož bylo možné číst poštu ostatních. Ministr Josef Dobeš se od věci distancoval a podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli porušení tajemství dopravovaných zpráv a neoprávněnému nakládání s osobními údaji.

„Zjistili jsme, že zaměstnanci o sledování e-mailů věděli, protože tuto informaci obsahovala jejich pracovní smlouva, kterou podepsali,“ sdělilo serveru pražské krajské policejní ředitelství. Dobeš označil rozhodnutí policie za zklamání.

Podle zákoníku práce a odborníků má zaměstnavatel právo monitorovat elektronickou poštu svých zaměstnanců, a v závažných případech dokonce i její obsah. „Pokud ale zaměstnavatel narazí na ryze soukromou korespondenci, nesmí v žádném případě e-mail číst. Porušil by tím soukromí zaměstnance,“ řekl serveru odborník na pracovní právo Petr Hůrka z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Zaměstnanci by ale neměli používat firemní mail k soukromým účelům.

Případ znovu oživila nedávná kauza úředníka ministerstva školství Ladislava Bátory, který se na Facebooku nevybíravě vyjadřoval o ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi. Bátora však tvrdí, že jeho účet někdo politicky zdiskreditoval.“Přestože jsem udělal personální opatření a vyměnil ředitele IT, útok zvenku do Facebooku pana Bátory ukazuje, že problém tady je, a pokud nepadnou nějaké přísné tresty, bude pokračovat,“ sdělil serveru Dobeš.