Policie příští rok dostane o 1,3 miliardy méně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Rozpočet policie by měl být v příštím roce proti tomu letošnímu snížen zhruba o 1,3 miliardy korun. Přesto však policejní prezident Petr Lessy bude žádat prostřednictvím ministra vnitra Jana Kubiceho vládu o navýšení rozpočtu o 440 milionů na mzdy svých podřízených, řekl dnes na jednání bezpečnostního výboru sněmovny. Celkem by měl sbor dostat v roce 2013 přibližně 27 miliard korun, rozpočet však ještě není definitivně stanoven.

„Podívejte se, o kolik byl zkrácen rozpočet vnitra a policie,“ poukázal Lessy na to, že rozpočet vnitra by se měl proti letošnímu roku krátit nejvíce právě u policie. Proto bude žádat vládu o navýšení prostředků. „Není reálné dosáhnout letošního rozpočtu, ale suma, kterou nejsme schopni saturovat, je 440 milionů,“ uvedl Lessy. Celkově by totiž vnitro mělo příští rok dostat od ministerstva financí asi o 1,5 miliardu méně, původní prognózy hovořily až o pěti miliardách.

Policejní prezident také řekl, že nechce přistoupit na další snižování platů policistů, protože by to podle něho pouze přispělo k větší korupci u policie. Vládu bude také podruhé žádat o schválení takzvané systemizace policie, která stanoví počet policistů a prostředků pro ně určených.

Vláda přitom koncem května odmítla jeho návrh, který počítal v příštím roce s nasazením 40 389 policistů. Nyní již Lessy zmírnil své nároky, údajně by mělo k zajištění plnění úkolů policie stačit o přibližně 1400 policistů méně. Současný stav se přitom pohybuje kolem 38 tisíc příslušníků ve službě. Snížení počtu policistů by podle něho mělo být pouze dočasné, od roku 2015 jsou prý prognózy optimističtější, a policie by tak mohla zase nové policisty přijímat. „Dopady to však určitě mít bude,“ podotkl.

Podle Lessyho sice není policie v dobré kondici, ale rozhodně není v rozkladu, jak tvrdí předseda Unie bezpečnostních sborů (UBS) Zdeněk Buřič. Policie je podle něho za krizovou hranicí, kdy může ještě fungovat. UBS proto chystá v den konání krajských voleb 12. října protestní akci s názvem Upír, aby na situaci upozornila.

„Hromadně všichni příslušníci půjdeme darovat krev a pomůžeme tím potřebným a nebudeme jeden den ve službě,“ uvedl Buřič. Policisté a hasiči totiž nemají právo na stávku jako běžní zaměstnanci. Pokud však budou odbory trvat na konání akce, vydá policejní prezident vedoucím útvarům pokyn, aby uvolnili pouze určitý počet policistů. Přednost má podle něho zajištění veřejného pořádku před dárcovstvím. „Všem ostatním policistům to bude umožněno, ale v náhradním termínu,“ dodal Lessy.