Policie zasahovala v budovách ministerstva obrany a vnitra

Ministerstvo obrany

Ministerstvo obrany Zdroj: Ministerstvo obrany

V budovách ministerstva obrany a ministerstva vnitra zasahovala policie. Prověřovala vybrané veřejné zakázky, které se resortů týkají. V tiskové zprávě to uvedlo Vrchní státní zastupitelství (VSZ), které věc dozoruje. Na zásahu spolupracuje Vojenská policie a Národní centrála proti organizovanému zločinu. Mluvčí Vojenské policie Jan Šmíd potvrdil, že zásah se vztahuje k IT veřejným zakázkám z minulých let.

Podle serveru Euro, který na policejní zásah upozornil, se policisté zaměřili i na pražské sídlo společnosti Microsoft, jejíž programy ministerstvo vnitra centrálně nakupuje a jednotlivé úřady pak v rámci smlouvy odebírají, co potřebují.

"Můžeme potvrdit, že v naší pražské kanceláři probíhá vyšetřování. S českými úřady spolupracujeme a v tomto okamžiku nemůžeme poskytnout další informace," řekla serveru manažerka komunikace Microsoft Česko a Slovensko Lenka Čábelová.

V rámci případu se podle VSZ provádějí domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků, které spadají pod ministerstvo obrany, generální štáb a pod policejní prezidium. "Současně probíhají stejné úkony i vůči některým obchodním společnostem a soukromým osobám. Předmětné úkony mají především za cíl zajistit důkazy pro probíhající prověřování," uvedl státní zástupce Miloš Klátik. Zatím podle něj není rozhodováno o trestním stíhání konkrétních osob.

Přítomnost policie na ministerstvu obrany potvrdila Jana Zechmeisterová z jeho tiskového oddělení. "Mohu potvrdit, že Vojenská policie provádí některé úkony trestního řízení," řekla Zechmeisterová a doplnila, že právo informovat si ale vyhradil dozorující státní zástupce, kterým je Vrchní státní zastupitelství v Praze.

Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (za ANO) uvedl, že po seznámení s bližšími informacemi může konstatovat, že na ministerstvu vnitra nešlo o "zásah v plném rozsahu". "Policie České republiky provedla běžné úkony trestního řízení," sdělil bez bližších podrobností.