Policistů je málo. Lessy potřebuje přes 700 milionů

Policie ČR

Policie ČR Zdroj: profimedia.cz

Policistů v Česku ubývá a může být ještě hůř. Pokud se policejnímu prezidentovi Petru Lessymu nepodaří sehnat zhruba 712 milionů korun na nastartování náborů nových policistů, bude zle.

„Policie potřebuje vizi, dělá nám problém pokud se podmínky hry mění v průběhu roku,“ prohlásil dnes v České televizi policejní prezident Petr Lessy. Letos by podle něj mělo odejít zhruba tisíc policistů a celkový stav se tedy sníží na necelých 38 tisících policistů.

Pokud by byl realizován střednědobý plán ministra vnitra Jan Kubice, o kterém teď s Lessym diskutují, mohlo by to v průběhu následujících tří let znamenat pokles počtu policistů zhruba na 30 tisíc.

„Nyní by bylo by třeba přijmout zhruba 1500 policistů, chybí zejména lidé v základních funkcích, tedy hlídkoví policisté a podobně,“ uvedl Lessy.

Problém počtu policistů v Česku ještě umocňuje meziroční růst kriminality. Jako jedna z nejkrizovějších lokalit se teď jeví Karvinsko, kam bylo přesunuto 50 policistů speciální pořádkové jednotky ze Šluknovska.

„V měsíci únoru v Karviné došlo k poklesu trestné činnosti o víc jak 20 procent,“ uvedl policejní prezident.

Náměstek primátora pro bezpečnostní politiku Karviné Petr Bičej (ČSSD) však tvrdí, že se nasazení specijální pořádkové jednotky není systémové řešení. Za posílení počtu policistů v regionu Lessymu poděkoval, zároveň však doplnil, že pokud nedojde k zásadní změně v personální politice policie, může nastat úplný rozvrat.

Kriminalita v Česku za rok 2011

Kriminalita v Česku za rok 2011Kriminalita v Česku za rok 2011|policie.czZdroj: Policie