Politologové: Levicový Senát vládu trápit nemusí

Krajské a senátní volby 2012

Krajské a senátní volby 2012 Zdroj: CTK

Výsledky senátních voleb jsou podle politologů zejména určitým signálem pro ODS, která ztratila deset mandátů a bude tak mít nejméně senátorů od vzniku horní komory v roce 1996. Naopak levice získala poprvé ústavní většinu. V tom se ale z praktického hlediska proti dosavadnímu stavu nic nemění.

Senátní volby vyhrála ČSSD ve 13 z 27 obvodů a spolu s KSČM a zemanovcem Vladimírem Drymlem (dříve ČSSD) získala poprvé ústavní většinu 49 hlasů. ODS obhajovala 13 mandátů, ve druhém kole měla ve hře deset kandidátů, zvítězila ale jen ve čtyřech obvodech.

„Čtyři obhájená místa, to je fiasko, svědčí to o tom, že vláda, premiér a předseda ODS Petr Nečas i celá ODS jsou v rozkladu,“ řekl politolog Zdeněk Zbořil. ODS podle něj navíc svými hádkami v podstatě usnadnila ČSSD její předvolební kampaň i její následný úspěch ve volbách.

Ve vztahu ke Sněmovně a schvalování zákonů se podle Zbořila přesto nic výrazně nemění. „Senát nemá takovou sílu, aby úplně mohl zamezit vydávání zákonů,“ řekl politolog. Předpokládá však, že levicové strany v Senátu budou v názorech na vládní reformy podporovat i někteří nyní zvolení nezávislí senátoři. Navíc se podle něj zřejmě zvýší i jejich kritika ODS, které bude neustále někdo předhazovat, že je neúspěšná politická strana a že vládní koalice nemá důvěru, řekl Zbořil. Podle něj by bylo dobré, kdyby Nečas odstoupil, aby se strana do příštích voleb „zmátořila“.

Podle politologa Bohumila Doležala je výsledek ODS politováníhodný, ale očekával ho. Získáním levicové většiny v Senátu se ale „z praktického hlediska nic nezmění“, doplnil. Poukázal však na to, že lidé volili i nezávislé kandidáty, protože si od nich něco slibují. „Je v tom vidět zvláštní hysterické očekávání, které je nyní v Česku,“ řekl Doležal. Podle něj to jsou ale neurčité přísliby, které se mohou naplnit různým způsobem, „Lidi se potom můžou divit, třeba,“ dodal.

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové ODS dokázala prohrát více než měla, je ale otázkou, co si z toho strana vezme. Její kandidáti se navíc hlavně prosadili v konfrontaci s komunistickými kandidáty, s jinými tak úspěšní už nebyli. Levicová většina v Senátu podle Dvořákové není problémem. „Většina byla už nyní, spíš bych si kladla otázku, jaké poselství to je pro ODS,“ řekla.

Ostravský politolog Tomáš Jarmara připomněl, že nynější neúspěch ODS ve volbách nebyl jejich prvním. Podle něj za ním stojí nejen krize strany, ale i to, že její kandidáti ztratili kredit. Voliči ve volbách podle politologa ale ukázali svou nechuť k velkým politickým stranám obecně. Potvrzuje to i zvolení některých nezávislých kandidátů, vysvětlil.

To, že by nyní levicový Senát ovlivnil průběžný chod vlády, podle něj nehrozí. „Nepřeceňoval bych vliv Senátu,“ prohlásil Jarmara.