Poslanci budou jednat o rozpočtu a platech, Zeman hrozí vetem

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna Zdroj: ctk

Definitivní schválení státních financí na příští rok a složitá debata o budoucí podobě platů ústavních činitelů ovládnou prosincovou schůzi dolní komory parlamentu. Na programu má i novelu o veřejných zakázkách, která stanoví více hodnoticích kritérií než jen cenu, či závěrečnou zprávu vyšetřovací komise ke kauze pražské Opencard.

Zákonodárci začnou rozpočet projednávat ve druhém čtení, kde mohou navrhovat přesuny mezi kapitolami. Rozpočtový výbor chce přidat jednu miliardu na sport a několik stovek milionů na obnovu kulturních památek, pořádání festivalů a provoz profesionálních divadel, orchestrů a knihoven. Koalice ČSSD, ANO a lidovců se však minulý týden dohodla, že pro většinu těchto návrhů nebude hlasovat. „Nevím proč se dávají pozměňovací návrhy, které nebyly v koalici projednány,“ uvedl ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš.

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka není možné přidat sportu na úkor jiné kapitoly. „Budeme k tomu připravovat systémové řešení,“ dodal. Koaliční špičky se shodly, že rozpočet dozná jen drobných změn, například v rezortu práce a sociálních věcí.

Mnohem méně jasno má vláda Bohuslava Sobotky v otázce dalšího vývoje platů poslanců a senátorů. Navíc si podle všeho nemůže být jistá postojem minimálně některých členů svých sněmovních klubů. Zvýšení platů o 14,4 procenta od příštího roku už doporučil ke schválení jak rozpočtový, tak sociální výbor. Kabinet přitom prosazoval jednoprocentní nárůst.

Vedení sociální demokracie poslance kritizuje. Sobotka by jim přidal nejvýše 3,5 procenta jako státním zaměstnancům. Babiš už připustil pět procent. Opoziční TOP 09 a občanští demokraté koalici vzkázali, že se hlasování nezúčastní. Postoj komunistů zůstává nejasný. Kdyby novela tento měsíc spadla pod stůl, od ledna by se platy automaticky zvýšily o 26 procent. V takovém případě by Sobotka v lednu vyvolal mimořádnou schůzi poslanců. Prezident Miloš Zeman řekl, že nárůst o více než čtrnáct procent je „nenažranost“. Zákon by vetoval.