Pospíšil uvažuje o specializovaném útvaru proti korupci

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: E15 Eduard Erben

Ministr spravedlnosti Jiří Posípšil chce diskutovat o vytvoření specializovaných útvarů, které by nahradili systém jednotlivých státních zastupitelství. Útvary by se zaměřovaly například na potíraní korupce nebo jiné závažné kriminality. Uvedl to v diskusním pořadu Partie na TV Prima.

Pospíšil chce návrh, který vypracovalo ministerstvo spravedlnosti ve spolupráci s nejvyšším státním zastupitelstvím diskutovat v souvislosti s reformou celého systému státního zastupitelství. „Máme-li zákon o státní zastupitelství z roku 1999 musíme udělat jeho revizi,“ uvedl Pospíšil.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa nesmí dojít při reformě zákona o státním zastupitelství k posílení určité skupiny lidí, která toleruje například to, co se odehrávalo teď v policii na Brněnsku.

Specializovaný útvar, který by nahradil jednotlivá státní zastupitelství a spadal pod Nejvyšší státní zastupitelství v Brně by podle Pospíšila pomohl odstranit místní vazby mezi podsvětím a žalobci. Státní zástupci by zároveň mohli lépe spolupracovat s příslušnými policejními týmy.

Filip upozornil na jednu vadu, kterou vytvoření takového specializovaného útvaru má. Závažné případy by řešil omezený okruh lidí, což předseda komunistů považuje za potenciálně nebezpečné. „Určitá kauza by například neměla být kam přesunta, pokud by k ní měl někdo z těch, kdo ji vyšetřuje, nějakou nepřijatelnou vazbu,“ vysvětluje Filip. Pokud by se tedy ministerstvo spravedlnosti rozhodlo jít touto cestou, Filip by specializované útvary vytvořil alespoň dva.

Pospíšil v diskusi také zmínil úvahu o možnosti vytvoření specializovaných soudů, které by řešily právě nejtěžší kriminální případy. „Lze o tom diskutovat, varuji však před slovenským modelem, kde vytvořili speciální soud, ale ten se neosvědčil,“ uvedl ministr spravedlnosti.

Vytvoření specializovaných soudů by nepodpořil ani Filip, protože v tomto kroku opět vidí nebezpečí koncentrace informací o daném případu do rukou úzké skupiny lidí.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.