Povodeň a pojištění. Balíček první pomoci

Zatopené Hřensko

Zatopené Hřensko Zdroj: ctk

Velká voda ještě neřekla poslední slovo. Už teď je ale jasné, že škody se budou počítat na miliardy. Některé pojišťovny přestaly na riziko povodní přechodně uzavírat pojistky. Jiné si kryjí záda karenční dobou. Peníze.cz přinášejí balíček první pomoci. Poradíme, jak postupovat, abyste se ve zmatku o peníze od pojišťovny nepřipravili.

První hrubé odhady jednotlivých pojišťoven hovoří o stamilionových škodách. Generali počítá s dvěma tisíci škod za 150 milionů, Česká pojišťovna čeká dvacet tisíc škod – celkově v řádu stamilionů. Kooperativa jen včera obdržela přes patnáct set hlášení o škodách, celkově za 180 milionů. A stejně bychom mohli pokračovat dál. Všechny pojišťovny unisono hlásí, že navyšují kapacity pracovníků na kontaktních linkách a tam, kde to situace dovoluje, vysílají mobilní techniky a likvidátory do terénu. „Mezi prvními nahlášenými škodami převažují zatopené domy, sklepy či škody na motorových vozidlech,“ uvedl mluvčí Generali Jiří Cívka. Další nápor hlášení pojišťovny očekávají v příštích dnech.

Několik pojišťoven v uplynulých dnech z preventivních důvodů přestalo uzavírat nové pojistky na riziko povodní a záplav. Bojí se pojistných podvodů. Týká se to například pojišťovny Allianz. „Jde o standardní preventivní krok kvůli eliminaci pojistných podvodů,“ vysvětlil nám její mluvčí Václav Bálek. Podobný postup zvolila také Česká podnikatelská pojišťovna a Kooperativa.

„Bohužel jsme se v minulosti při podobných kalamitách setkali s případy, kdy se klienti snažili sjednat pojištění v podstatě v době, kdy voda překročila práh jejich domu. Proto jsme se rozhodli toto opatření přijmout také a riziko povodně a záplavy prozatím nesjednávat,“ potvrdil nám mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Například UNIQA si před podvodníky kryje záda jinak. „V rámci sjednání smlouvy máme na katastrofická rizika typu povodně a záplavy karenční lhůtu 28 dnů. Znamená to, že i když nyní někdo sjedná smlouvu, nemá možnost po dobu téměř měsíce škodu z velké vody uplatnit,“ objasňuje mluvčí Eva Svobodová. U České pojišťovny trvá karenční doba deset dní. „Během této doby je vyloučeno plnění z rizika povodně a záplavy. Ostatní rizika, jako například odcizení či vandalismus jsou však samozřejmě pojištěním kryta,“ dodává mluvčí České pojišťovny Jan Marek. Lidé, kteří si pojistku sjednali teprve nedávno, by tak u některých pojišťoven mohli narazit.

Povodeň není záplava, nemovitost není domácnost

Jak ukazují zkušenosti z minulých let, velkou paseku může nadělat nedostatečné rozlišování pojmů. Záplava a povodeň totiž pro pojišťovnu není totéž. Tím míň, když se pojistíte pro případ jednoho a přijde druhé. Povodní se rozumí zaplavení vodou, která se vylije z břehů vodních toků nebo nádrží. Záplavou se rozumí situace, kdy vás voda zaplaví z jiných příčin než u povodně – například kvůli silné průtrži mračen, nebo tání sněhu. Některé pojišťovny už ovšem pro klid klientů ohlásily, že mezi záplavou a povodní rozlišovat nebudou.

Horká linka: volejte pojišťovnu

Česká pojišťovna: 841 114 114
Generali: 844 188 188
Allianz: 841 170 000
AXA: 292 292 292
ČSOB pojišťovna: 800 100 777
Kooperativa: 841 105 105
Slavia: 255 790 111
Česká podnikatelská pojišťovna: 841 444 555
Wüstenrot: 800 225 555
Triglav pojišťovna: 542 425 000
Hasičská vzájemná pojišťovna: 844 114 411
Maxima pojišťovna: 224 305 403
Ergo pojišťovna: 221 585 111

Rozlišovat je ale rozhodně třeba mezi pojištěním nemovitosti a pojištěním domácnosti. Když si pojistíte pouze budovu a přijde velká voda, vyplatí vám pojišťovna náhradu za opravu budovy, ovšem nikoli za zařízení a vybavení – na to se totiž vztahuje pojištění domácnosti.

Klíčové také je, zda je vaše pojistné plnění stanoveno v cenách nových, nebo časových. Za novou cenu si můžeme v daném místě a čase pořídit stejnou věc, o jakou jsme přišli, nebo srovnatelnou. Naopak za časovou cenu se považuje ta, kterou měla zničená věc bezprostředně před pojistnou událostí. Pokud vám tedy voda vzala vaši patnáct let starou televizi, těžko si za vyplacenou částku pořídíte novou.