Požár v domově pro duševně nemocné ve Vejprtech si vyžádal životy osmi lidí

Hasiči zasahovali 19. ledna 2020 u požáru v domově pro zdravotně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku. Při tragickém požáru zemřelo osm lidí, třicet se jich podařilo zachránit.

Hasiči zasahovali 19. ledna 2020 u požáru v domově pro zdravotně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku. Při tragickém požáru zemřelo osm lidí, třicet se jich podařilo zachránit. Zdroj: ČTK

Hasiči zasahovali 19. ledna 2020 u požáru v domově pro zdravotně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku. Při tragickém požáru zemřelo osm lidí, třicet se jich podařilo zachránit.
Hasiči zasahovali 19. ledna 2020 u požáru v domově pro zdravotně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku. Při tragickém požáru zemřelo osm lidí, třicet se jich podařilo zachránit.
Vyšetřování požáru ve Vejprtech
Vyšetřování požáru ve Vejprtech
Vyšetřování požáru ve Vejprtech
13
Fotogalerie

Při požáru v domově pro mentálně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku zemřelo ráno osm klientů. Záchranáři na místě ošetřili třicet lidí, v nemocnicích jich zůstává pět. Dva jsou ve vážném stavu, jeden z nich bojuje o život a je v kómatu. Příčinu ohně zjišťují kriminalisté, požár vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti. Podle vejprtské starostky Jitky Gavdunové (ODS) bylo zabezpečení budovy proti požáru nadstandardní, přeživší klienti by se měli zatím vrátit do Vejprt. Pomoc nabídl Ústecký kraj, okolní obce i stát.

Jde o druhý nejtragičtější požár v Česku od roku 1990. V objektu žili muži s mentálním a kombinovaným postižením. Starostka uvedla, že v minulosti se několikrát stalo, že klienti se pokoušeli objekt zapálit. "Náš personál nemá šanci to ohlídat," řekla. V objektu byla protipožární čidla, i když tam podle zákona být nemusela. Hořet začalo ve společenské místnosti. Další dvě místnosti jsou lehce prohořelé, ale nejsou zničené. Celý objekt je zakouřený a mokrý.

Z hospitalizovaných klientů domova je jeden muž ve vážném stavu na plicní ventilaci v Chomutově, další muž leží na jednotce intenzivní péče v Mostě. V chomutovské nemocnici byl také jeden pacient ošetřen na chirurgii s popáleninami, uvedl mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký. Další muži zůstávají v nemocnici v Kadani. Ostatní už byli propuštěni domů a je o ně postaráno, řekl večer vedoucí domova Petr Vagaši.

"Mezi mrtvými a zraněnými není nikdo z pracovníků domova, mezi těmi lehce zraněnými byl jeden policista, který se nadýchal kouře, odjel na kontrolní vyšetření," uvedl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník. Další lidé utrpěli jen lehká poranění nebo se nadýchali kouře.

Požár byl podle hasičů nahlášen krátce před pátou hodinou ranní. Z budovy policisté a hasiči vyvedli v dýchacích maskách třicítku lidí. Podle starostky bylo v domově v době tragédie 35 klientů z 39 a také tři pracovníci. Policie o příčinách požáru zatím nechce spekulovat. Náměstek krajského policejního ředitele Petr Sytař potvrdil, že ohnisko bylo ve společenské místnosti.

Zaměstnanci úřadu práce budou ve Vejprtech na městském úřadě vyplácet v pondělí od osmi hodin ráno mimořádnou okamžitou pomoc. "Tam lze využít částku až 50 tisíc korun na každého klienta," uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Do Vejprt přijel i premiér Andrej Babiš (ANO), hasiči podle něj přijeli k požáru deset minut od ohlášení. Prezident Miloš Zeman plánuje udělit na podzim medaili policistovi, který v neděli pomáhal klientům ústavu z budovy s nasazením vlastního života.

Ústecký kraj nabídl Vejprtům pomoc s umístněním klientů a uvolní z fondu pro mimořádné události peníze na pomoc s opravou poničeného objektu, řekl po zasedání bezpečnostní rady kraje náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD). Vejprty by měly příští týden spočítat, kolik by potřebovaly peněz ještě před tím, než událost vyřeší pojišťovna. S obnovou zařízení pomůže podle Maláčové také stát. Ze státního fondu pro mimořádné události může hejtmanství požádat až o pět milionů korun.

Vejprty chtějí, aby se přeživší klienti vrátili zpátky do svého domácího prostředí. "Jsou psychicky poznamenaní tou událostí, myslíme si, že by měli být zpět u nás," uvedla Gavdunová. "Máme pro ně postele. Vyhodnotíme v následujících dnech, zda se o ně budeme schopni dlouhodobě starat," dodala starostka. Ve Vejprtech je pro ní k dispozici intervenční tým policie a hasičů a psychologové.

Požár ve Vejprtech s osmi oběťmi je druhý nejtragičtější v Česku od roku 1990. Soustrast pozůstalým a lítost nad tragédií vyjádřili premiér, řada členů vlády i další politici včetně předsedů opozičních stran. Nejhorší za posledních 30 let byl požár v říjnu 2010, kdy v Praze v drážní budově u pražského autobusového nádraží na Florenci zemřelo devět bezdomovců. V Ústeckém kraji si lidé pamatují tragický požár v Měděnci, což je zhruba 15 kilometrů od Vejprt, kde hořel v roce 1984 Ústav sociální péče. Zahynulo při něm 26 chovanek. Událostí se inspiroval film Filipa Renče z roku 1991 Requiem pro panenku.

Nejtragičtější požáry na území Česka

devět obětí:

27. října 2010 - Při nočním požáru drážní budovy u pražského autobusového nádraží na Florenci zemřelo devět lidí. Všechny oběti se udusily. Šlo o tři ženy a šest mužů, všichni byli ve věku mezi 19 a 44 lety. V objektu často přespávali bezdomovci. Shořelá budova, jež dříve patřila Českým drahám, byla určena k demolici. Požár podle policie z nedbalosti způsobil čtyřicetiletý muž, který se posléze stal jednou z jeho obětí. Kriminalisté proto vyšetřování případu odložili.

osm obětí:

26. května 1995 - Při požáru pražského hotelu Olympik zemřelo osm hostů (tři Belgičanky, dvě Finky, dvě Američanky a jeden Němec) a 34 lidí bylo zraněno. Požár vznikl v provozní místnosti v 11. patře na chladicím systému ledničky (vznícení textilií odložených na chladničce). Z hotelu bylo evakuováno téměř 600 osob, škoda byla podle závěrečné zprávy krizového štábu z června 1995 odhadnuta na 50 milionů korun.

19. ledna 2019 - Při tragickém požáru v domově pro zdravotně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku zemřelo osm lidí. V budově, kde byli umístěni muži s mentálním a kombinovaným postižením, se zranily tři desítky lidí, z toho tři těžce.

pět obětí:

20. ledna 2018 - Požár hotelu v Náplavní ulici na Novém Městě v Praze si vyžádal pět lidských životů (zemřely dvě Jihokorejky, turista a turistka z Německa a Nizozemec). Dva lidé zemřeli na místě, další dva později v nemocnici, 82letý Nizozemec podlehl zraněním v březnu 2018.

čtyři oběti:

30. ledna 1996 - V Brně uhořeli dva dospělí a dvě děti při požáru třípokojového bytu v Bratislavské ulici.

8. října 1996 - Oheň zachvátil noční klub African Safari v Praze 5. Přímo na místě zemřel jeden člověk, další tři lidé podlehli v následujících dnech svým zraněním v nemocnici.

3. března 2004 - Dva mladí muži ze Slovenska a žena s druhem z Moravy uhořeli při požáru ubytovny v Brně-Bystrci. Požár patrně založil podnapilý dělník.

2. února 2006 - Životy čtyř lidí si vyžádal požár bytu v panelovém domě na sídlišti Opatov v Praze 11. Tři lidé uhořeli v bytě, čtvrtý těžce popálený muž zahynul, když se zřítil z 11. patra domu. Za založení požáru poslal pražský městský soud v říjnu 2006 dva pachatele do vězení na 15 a 12 let, vrchní soud tresty potvrdil. Za založením požáru byla msta.

30. listopadu 2006 - Při požáru statku v Jakubovicích na Orlickoústecku zahynula matka a tři děti ve věku čtyři roky, tři roky a necelý rok. Příčinou požáru byla nedbalost při používání infrazářiče.

9. ledna 2009 - V Ostravě při požáru zahradní chatky u staveniště dálničního přivaděče uhořeli čtyři lidé, zřejmě bezdomovci.

19. prosince 2009 - Čtyři životy si vyžádal požár bytu v Brně-Zábrdovicích, dvě z obětí byly děti. Oheň vznikl od svíčky. Přímo na místě zahynula žena (58), její syn (24) a rok a půl stará holčička. Šestiletý chlapec krátce poté zemřel v nemocnici.

18. listopadu 2010 - Čtyři oběti si vyžádala exploze a následný požár v bytě panelového domě na sídlišti Špičák v České Lípě. Na místě zemřela mladá žena, její pětiletá dcerka zemřela na následky popálenin po převozu do nemocnice. Později jim podlehli ještě dva muži, kteří se v bytě v době požáru nacházeli. Příčinou požáru byl výbuch toluenu při výrobě pervitinu.