Práce na Werichově vile skončí do prosince, na jaře se otevře veřejnosti

Werichova vila

Werichova vila Zdroj: čtk

Oprava Werichovy vily by se mohla už brzy dotáhnout do konce
Oprava Werichovy vily by se mohla už brzy dotáhnout do konce
Oprava Werichovy vily by se mohla už brzy dotáhnout do konce
4
Fotogalerie

Werichova vila na pražské Kampě se veřejnosti otevře na jaře příštího roku. Do konce letošního roku skončí stavební práce, potom se bude upravovat zahrada a interiér. Vilu vlastní městská část, po skončení oprav ji bude spravovat Museum Kampa, které je projektem Nadace Jana a Medy Mládkových.

V okolí vily dnes budoucí nájemce pořádá zábavní odpoledne pro rodiny s dětmi. "Pro děti a rodiče je připravená tajuplná bojovka, během které se seznámí se slavnými obyvateli vily, prozkoumají ostrov Kampa a zavítají také do budovy mlýnů Václava Sovy, kde si vyrobí vlastní umělecké dílo," uvedla Jana Pelouchová z nadace.

Městská část na opravy vynaloží přibližně 30 milionů korun. Poté v ní vznikne Kulturně společenské centrum Voskovce a Wericha, provozovat ho bude Nadace Jana a Medy Mládkových. Za pronájem vily, ve které žili herec a dramatik Jan Werich a básník Vladimír Holan, bude platit 600 tisíc korun s DPH ročně. Smlouva bude na deset let s opcí pro dalších deset let.

Projekt Musea Kampa počítá se stálou expozicí, která bude kromě Osvobozeného divadla a jeho protagonistů věnována také básníku Vladimíru Holanovi. Vybudovat by se měla stálá expozice, knihovna a badatelna, prostor pro přednášky a projekce v podkroví a prostory pro dočasné výstavy ve sklepě. Využít chce nadace i zahradu, její velkou část ale připojí k okolnímu parku.

Využití pro vilu hledala radnice dlouho. Nadaci Jana a Medy Mládkových ji chtěla půjčit už v roce 2008 za 23,8 milionu korun a nadace měla vilu opravit na své náklady. Nové vedení po volbách v roce 2010 ale smlouvu nepodpořilo. O novém využití vily hlasovali i občané, nejvíc jich podpořilo projekt Musea Kampa. Dalšími uchazeči o pronájem byl projekt Post Bellum a Nadace Charty 77.

Vila stojí nedaleko Lichtenštejnského paláce na Kampě. Pochází z počátku 17. století a původně v ní byla koželužna. Herec a dramatik Jan Werich zde žil se svou rodinou od roku 1945 až do své smrti v roce 1980. Poničily ji povodně v roce 2002, proto byla nutná aktuálně končící celková rekonstrukce.