Praha 7 je první radnicí v Praze, která má koalici

Současné sídlo radnice Prahy 7 na nábřeží kapitána Jaroše

Současné sídlo radnice Prahy 7 na nábřeží kapitána Jaroše Zdroj: CC BY-SA 3.0 Aktron / Wikimedia Commons

Praha 7 je první pražskou radnicí, kde vznikla koalice. Podle očekávání se na spolupráci domluvilo nové hnutí Praha 7 sobě, které volby s velkým náskokem vyhrálo, a Koalice PRO 7. Koalice vystřídá dosud vládnoucí ODS a ČSSD. V 29členném zastupitelstvu v Praze 7 bude mít koalice pohodlnou většinu 19 hlasů.

Hnutí se společně chtějí postarat mimo jiné o zvýšení počtu míst v mateřských školách. Vyřešit chtějí roky diskutovanou stavbu nové budovy radnice a pokusí se vypovědět letitou a podle mnohých nevýhodou smlouvu na pronájem pozemku nad Parkhotelem, kde by podle dosavadních plánů měla vyrůst nákupní galerie.

Lídr vítězného hnutí a kandidát na starostu lidovec Jan Čižinský na sebe upozornil právě neúnavným bojem proti stavbě obchodního centra a také referendem o stavbě radnice. Místní hlasování, pro která sdružení sebrala tisíce podpisů, dosavadní koalice ODS a ČSSD odmítla.

Soud jí ale nařídil referendum vypsat. A lidé nakonec odhlasovali regulaci ceny, za kterou má městská část diskutovanou budovu postavit. Koalici PRO 7 vede budoucí místostarosta Ondřej Mirovský (SZ), který z opozičních lavic v zastupitelstvu brojil za stejná témata.

Nově vzniklé hnutí, které do boje o zastupitelská křesla postavilo kromě Čižinského i historika Richarda Biegela, získalo 43,69 procenta hlasů. Nad dalšími stranami zvítězilo s náskokem více než třiceti procentních bodů. Kromě Koalice PRO 7 se do zastupitelstva dostala TOP 09, ODS, ANO a ČSSD.

Čtěte také:

V Praze je spolupráce ANO-ČSSD blízko,v Ostravě a Brně jasná není

Piráti nadále odmítají v pražské radě ČSSD