Praha chce sjednotit městské značení. Jednotný systém vyjde na desítky milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Stejný háv by do dvou let mohlo v hlavním městě dostat značení hromadné dopravy, turistické ukazatele a informační cedule. Jednotný informační systém by měl stát desítky milionů korun.

Špatnou navigaci v pražských dopravních uzlech či chybějící angličtinu na informačních cedulích by mohl vyřešit jednotný informační systém, který chystá pražský magistrát. Projekt za desítky milionů by mohli obyvatelé a návštěvníci Prahy spatřit v ulicích během dvou let.

„Praha je pro pěší špatně značená,“ říká radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Jako příklad uvádí okolí Florence, kde je obtížné najít autobusové nádraží.

Magistrát prostřednictvím společnosti ROPID zadal studii, na základě které vypíše soutěž na městské značení. Výsledky analýzy včetně předpokládaných nákladů by měly být známé v lednu. Občané teď mohou posílat připomínky. Těch už dorazily desítky, lidé si většinou stěžují na nedostatečnou navigaci v přestupních místech. „Ke směrovkám v metru bych přidala čísla tramvají, ke kterým se lze daným výstupem dostat,“ zní například jedna z připomínek.

„Hodně turistů jezdí na Pražský hrad metrem a vystupují na Hradčanské. Až tam navigace funguje. Jakmile ale vylezou na povrch, hned se ztratí,“ upozorňuje další. Lidé uvádějí i příklady ze zahraničí, kde jsou na zastávkách běžné elektronické tabule s informací, za jak dlouho daný spoj přijede.

Podle Dolínka by do konce příštího roku měla být schválena podoba nového systému a poté by se v řádu měsíců postupně vyměňovalo značení. „Ideální je to spojovat s obnovou ulic. Když se někde bude něco opravovat, tak se to tam vymění. Dělat to ze dne na den by bylo zbytečně nákladné,“ uvedl. „Cílem je řešení, které celý systém vizuálně sjednotí, ať už jste v metru, na Staroměstském náměstí, nebo před hlavním nádražím,“ uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalice/SZ).

Současné radě ale za měsíc končí mandát a nový informační systém musí schválit nová rada a zastupitelstvo, které vzejdou z podzimních voleb. „Bude na nové radě, aby řekla, zda projekt chce a jak bude vypadat,“ řekl Dolínek.