Praha finančně podpoří kosmický byznys exministra Pavla Dobeše

Exministr dopravy Pavel Dobeš

Exministr dopravy Pavel Dobeš Zdroj: ctk- Michal Dolezal

Pražský magistrát se dohodl na spolupráci se sdružením GNSS Centre of Excellence, které založil exministr dopravy Pavel Dobeš. To se uchází o provozování prvního českého podnikatelského inkubátoru určeného pro kosmický byznys. Město dá na projekt celkem pět milionů korun. Peníze pošle skrze svou firmu Rozvojové projekty Praha v letech 2014 a 2015.

„Zájemci o realizaci projektů v Podnikatelském inovačním centru (ESA BIC) se mohou přihlásit v rámci veřejné výzvy. Řídící orgán vybere podpořené záměry, které dostanou tuto formu podpory na základě potenciální proveditelnosti a realizovatelnosti jednotlivých záměrů,“ popsala mluvčí magistrátu Iva Vojtková.

Vybraní zájemci získají prostor a čas pro dopracování svých záměrů do fáze prototypů nebo fáze již praktického uplatnění svých návrhů na trhu. „Pak mají možnost buď sami, nebo s podporou ESA BIC uplatnit tento záměr v komerčním sektoru jako prodej licence nebo vlastní realizaci výsledků za investiční podpory ESA BIC,“ uvedla mluvčí.

Podpora je podle magistrátu určena inovačním projektům nebo záměrům s ohledem na potenciální uplatnění výsledků projektu.

Projekt by měl začít fungovat od roku 2014. Kdy bude případně ukončen, záleží na podpoře Evropské kosmické agentury (ESA).

Dobeš se po odchodu z ministerstva dopravy stal ředitelem zájmového sdružení, které jako ministr sám zakládal. Vstoupily do něj čtyři státní podniky, mimo jiné České dráhy nebo Řízení letového provozu. Dobeš se navíc dohodl s pražskou radnicí, inkubátor totiž může reálně vzniknout jen ve spolupráci s příslušnou samosprávou, která se bude podílet na jeho financování.