Praha je 22. nejnavštěvovanějším městem světa

Pražský Karlův most

Pražský Karlův most Zdroj: Moyan Brenn CC BY 2.0 Flickr

Na prvním místě žebříčku nejvíce navštěvovaných měst se již potřetí za čtyři roky umístil Londýn. Praha je na 22. místě, v rámci Evropy je devátá. Vyplývá to ze studie asociace MasterCard, která analyzuje cestovní ruch jednotlivých metropolí z hlediska počtu zahraničních návštěvníků a útraty.

První pětici nejnavštěvovanějších měst doplňují Bangkok, Paříž, Singapur a Dubaj. Tato města těží z růstu zahraniční turistiky díky rozmachu střední třídy, inovacím v oblasti pohodlného cestování a rostoucí potřebě služebních cest. Index naznačuje, že tento vzestup bude pokračovat.

Studie předpovídá, že letos navštíví Londýn 18,7 milionu zahraničních návštěvníků. To je o 300 tisíc více, než kolik jich loni navštívilo Bangkok, nejnavštěvovanější město roku 2013.

Praha podle studie může letos očekávat 4,9 milionu návštěvníků, což je o 1,1 milionu více než v roce 2009 a o 400 tisíc více než loni. V oblíbenosti tak předčila například Berlín, Madrid či Varšavu.

3,8 milionu dolarů za den

„Letošní žebříček potvrzuje, že světové metropole nadále zůstávají důležitými centry podnikání, kultury a ekonomiky. Očekáváme, že v Praze turisté celkově utratí během jednodenního pobytu až 3,8 milionu dolarů,“ uvedl generální ředitel MasterCard pro Česko a Slovensko Miroslav Lukeš. Na dálném východě se nachází polovina z deseti nejnavštěvovanějších destinací. Poprvé se mezi ně dostal jihokorejský Soul. Na dvě třetiny zahraničních návštěvníků Londýna letos tvoří lidé z ostatních evropských zemí, což je znakem posilování evropské ekonomiky.

Nejrychleji roste Lima

Ekvádorská Lima proměnila svůj potenciál nejrychleji rostoucího města roku 2013 ve své letošní prvenství na žebříčku v rámci Latinské Ameriky. Severní Amerika si od vzniku žebříčku vede poměrně vyrovnaně a pro letošek se předpokládá, že nejrychleji z amerických měst poroste Chicago.

Počet zahraničních návštěvníků a jejich zahraniční útrata se pro každé ze 132 měst zařazených na žebříček vypočítává z veřejně dostupných dat pomocí speciálních algoritmů. Z hlediska cílových měst se zvláštní pozornost věnuje vyloučení vlivu přestupů v městech jako Singapur, Amsterdam či Frankfurt.

Nejnavštěvovanější evropská města v roce 2014
město počet turistů v milionech
Londýn 18,7
Paříž 15,6
Istanbul 11,6
Barcelona 7,3
Amsterdam 7,2
Milán 6,8
Řím 6,7
Vídeň 6,1
Praha 4,9
Mnichov 4,3

zdroj: MasterCard Global Destination Cities Index 2014

Tipy: Jak cestovat zadarmo či s minimálními výdaji